facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Ένα δισ. ευρώ κοστίζει η... δωρεάν δημόσια Υγεία στους Έλληνες ασφαλισμένους

Κατ' ευφημισμό μπορεί να χαρακτηριστεί δωρεάν η δημόσια υγεία στη χώρα μας, καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι καλούνται κάθε χρόνο να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους πληρώνοντας από τη μια την υποχρεωτική συμμετοχή στα φάρμακα, και από την άλλη τη συμμετοχή σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΠΥ.

Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τις ακριβές επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τη συμμετοχή σε εξετάσεις ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, τις αναγκαίες επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς καθώς η αναμονή για ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα, και φυσικά τα περιβόητα «φακελάκια» τότε το κόστος της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης κάθε άλλο παρά οικονομικά αμελητέο είναι για τη μεγάλη πλειοψηφία των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω, ενδεικτικά της τραγικής κατάστασης που βιώνει ο τομέας της υγείας στη χώρα μας λόγω και του περιορισμού των κονδυλίων τα χρόνια της κρίσης, προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε για το 2017 το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και αφορούσε το κόστος που καλούνται να καταβάλλουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, καθώς η δημόσια δωρεάν υγεία, παρότι προσφέρει ιδιαίτερα σημαντικό έργο, δεν επαρκεί για να καλύψει εξ ολοκλήρου και εντελώς δωρεάν τις νοσοκομειακές και εξωνοσοκομειακές ανάγκες των ασφαλισμένων αλλά και των ανασφάλιστων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, οι ασφαλισμένοι καταβάλλουν από την τσέπη τους το επιπλέον κόστος για:

* την αγορά φαρμάκων με συμμετοχή 10%-25% στην λιανική τιμή τους η την πληρωμή εξ ολοκλήρου των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Μόνο πέρυσι για τα παραπάνω οι ασφαλισμένοι πλήρωσαν 866 εκατομμύρια ευρώ, όταν το σύνολο της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.Τα υπόλοιπα ποσά καλύφθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ) και τη φαρμακοβιομηχανία μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και εκπτώσεων (rebate).

* εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ πληρώνουν, κάθε χρόνο, οι ασφαλισμένοι ως συμμετοχή στα ραντεβού με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε ιδιώτες γιατρούς όταν δεν μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ περιλαμβάνεται και η συμμετοχή ή η καταβολή εξ ολοκλήρου της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις σε ιδιωτικά κέντρα.

* το 2017 καταγράφηκαν 586.744 επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία νοσοκομείων του ΕΣΥ .Ο κατάλογος της κάθε επίσκεψης από ακριβός έως σχετικά φτηνός ανάλογα με τον γιατρό. Για καθηγητές ιατρικών σχολών η επίσκεψη στοιχίζει 72 ευρώ, για λέκτορα 36 ευρώ, για συντονιστές διευθυντές νοσοκομείων 64 ευρώ,και για επιμελητές Γ 16 ευρώ).

* στα παραπάνω πρέπει να προσθέσει κανείς και την μόνιμη πληγή του συστήματος υγείας. Τα «φακελάκια», κυρίως σε χειρούργους.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news