facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Το ΣτΕ δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ναό στο κτήμα Προμπονά

Υπέρ της θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου τάχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι κακώς σφραγίστηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά από την Αρχιεπισκοπή.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και της Ιεράς, Βασιλικής, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων κρίνοντας ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του Ναού από τον Ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Η κόντρα Πατριαρχείου – Αρχιεπισκοπής ξεκίνησε όταν ο Ναός του Αγίου Γεωργίου σφραγίστηκε καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου. Όμως, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του Ναού και τέλεσε τους Β΄ Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας ενώ επανήλθε και τέλεσε και δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς ο ναός είχε σφραγιστεί.

Έτσι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο με προσφυγή του ζήτησε την αποσφράγιση του ναού με την αιτιολογία ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας και τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος.

news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news