facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Στον Τσαβούσογλου ο Έλληνας πρέσβης για Barbaros και 12 μίλια

Έντονη είναι η αντίδραση της Τουρκίας μετά την αποκάλυψη του Νίκου Κοτζιά ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε τμηματική επέκταση των χωρικών της υδάτων,από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, αρχής γενομένης από το Ιόνιο.

Η Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, κάλεσε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη, Πέτρο Μαυροειδή, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ερωτηθείς για τα 12 μίλια στα οποία θέλει η χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, απάντησε ότι «η Ελλάδα κάνει τέτοιου είδους δηλώσεις για να προκαλέσει ένταση ή για λαϊκισμό».

«Για εκείνους ο λαϊκισμός προηγείται πάντοτε των πραγματικοτήτων. Και η προσδοκία της κοινής γνώμης είναι τέτοια. Εμείς είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων του Αιγαίου με ειρηνικό τρόπο. Δεν είμαστε υπέρ της έντασης», ανέφερε.

Αλλά, πρόσθεσε, «όποτε επιχειρήσει την ένταση η Ελλάδα δίνουμε την αναγκαία απάντηση, την δώσαμε, και όταν χρειαστεί τους λέμε τα όριά τους». Για παράδειγμα, «στο θέμα των 12 μιλίων υπάρχουν και οι αποφάσεις της Βουλής μας στο παρελθόν (σ.σ.: Casus Belli), επομένως και αυτές ισχύουν. Η Ελλάδα, αντί να κάνει αυτού του είδους τις δηλώσεις που να προκαλούν ένταση, πρέπει στο πλαίσιο των διερευνητικών διαβουλεύσεων που άρχισαν πριν από μας, να σκεφτούμε πως θα τα λύσουμε, με διπλωματία με άλλη μέθοδο».

«Για εμάς αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν έχουν καμιά ισχύ», είπε σχετικά και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα γνωρίζει καλύτερα ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κάτι τέτοιο».

Τόσο το πρακτορείο Ανατολή, όσο και το Reuters που επικαλείται το CNN Turk μεταδίδουν ότι ο Μ. Τσαβούσογλου κάλεσε στο υπ. Εξωτερικών τον Έλληνα πρέσβη. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, διευκρινίζεται ότι ο προγραμματισμός της συνάντησης είχε γίνει ήδη από την Παρασκευή, πριν δηλαδή τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά για επέκταση της αιγειαλίτιδας ζώνης κατά την τελετή παράδοσης του Υπουργείου, το Σάββατο. Από την Αθήνα σημειωνόταν, επίσης, ότι θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση, και άρα και τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Έλληνα πρέσβη στο τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μοίρασμα των υδρογονανθράκων της Κύπρου θέλει η Άγκυρα

Ο τούρκος ΥΠΕΞ, ωστόσο, επανήλθε και στο ζήτημα των ερευνών για υδρογονόνθρακες στην Κύπρο και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς προσκλήθηκε από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». «Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών... Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση» δήλωσε.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news