facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ο Ζάεφ βρήκε τους «80» στη Βουλή - Τσίπρας: Συγχαρητήρια φίλε Ζόραν

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε λίγο πριν τα μεσάνυχτα την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αρχικά οι βουλευτές ψήφισαν ηλεκτρονικά, ωστόσο με αίτημα του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO, ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία η οποία επιβεβαίωσε την πλειοψηφία υπέρ της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Πέντε βουλευτές της μειοψηφίας τάχθηκαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ.



Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων για την Συνταγματική Αναθεώρηση, άρχισε στις 11:20 το βράδυ μετά από συνεχείς αναβολές και προσπάθειες από την κυβέρνηση Ζάεφ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία.

Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένται να ακολουθήσουν όλες οι διαδικασίες στο Κοινβούλιο των Σκοπίων προκειμένου να εγκριθούν τα άρθρα, όπου απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία, την οποία διαθέτει άνετα η κυβέρνηση Ζάεφ.

Πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και η ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος του Κοινοβουλίου της χώρας, είχε δηλώσει σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Τσίπρας: Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον για τους λαούς μας

«Συγχαρητήρια φίλε μου Ζόραν Ζάεφ! Η αποψινή ψήφος είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κοινή μας επιτυχία. Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς ένα ειρηνικό μέλλον με ευημερία για τους λαούς μας!» αναφέρει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Τζανακόπουλος: Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα

Έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα για την θέση σε ισχύ της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Συνεχίζουμε με περηφάνια για τα Βαλκάνια της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter o κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος μετά την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Κατρούγκαλος: Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας

Επιβεβαιώνεται η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει με ανάρτησή στο twitter και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ Κατρούγκαλος.

Σβίγκου: Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ

«Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου την έγκριση της πρότασης του Ζόραν Ζάεφ για συνταγματική αναθεώρηση από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ.

Σε ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η κ. Σβίγκου αναφέρει: «Ιδιαίτερα θετική η εξέλιξη στην ΠΓΔΜ. Οι δύο χώρες και συνολικά τα Βαλκάνια μόνο να κερδίσουν έχουν από τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι λαοί θέλουν την ειρήνη και τη συνανάπτυξη».

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news