facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Πτώση 2,61% στο Χρηματιστήριο – Μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες

Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών τη Δευτέρα, ενώ στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν για ακόμη μια φορά οι τραπεζικές μετοχές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε με απώλειες 2,61% στις 641,79 μονάδες.  τζίρος διαμορφώθηκε στα 53,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 33 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,74 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,80%, στις 1.682,10 μονάδες, ενώ στο -2,56% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.024,89 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 6,45% στις 503,83 μονάδες.
Η Eurobank και η Πειραιώς βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών για ακόμη μία φορά, κλείνοντας στο -11,58% και -10,95% αντίστοιχα, ενώ η Βιοχαλκο και η Εθνική έκλεισαν στο -5,02% και -4,76% αντίστοιχα. Απώλειες 3,80% για τη Motor Oil, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,17%, ενώ άνω του 2% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Φουρλής, Μυτιληναίος και Aegean.

Handelsblatt: Κίνδυνος για νέα τραπεζική κρίση σε Ελλάδα και Ιταλία

O μεγάλος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα και η στάση του λαϊκιστικού συνασπισμού στην Ιταλία στα δημοσιονομικά εγείρουν ανησυχίες για μία νέα τραπεζική κρίση στις δύο μεσογειακές χώρες.
«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 37 δισ. ευρώ έχασαν οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου από μετοχές ιταλικών τραπεζών από τα μέσα Μαΐου. Όμως, τα πιο τρομακτικά δεδομένα ήρθαν από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα. Στην Αθήνα, τραπεζικός δείκτης υποχώρησε την Τετάρτη κάποια στιγμή της ημέρας κατά 9%, ενώ η τρ. Πειραιώς έχασε το ένα πέμπτο της αξίας της», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Η ίδια πηγή τονίζει ότι οι απώλειες σε Ιταλία και Ελλάδα αποτελούν σύμπτωμα δύο διαφορετικών προβλημάτων.
Οι Ελληνικές τράπεζες πιέζονται λόγω του τεράστιου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ για την περίπτωση της Ιταλίας ευθύνεται η επιθετική δημοσιονομική στάση του νέου λαϊκιστικού συνασπισμού.
«Μαζί, πυροδοτείται ο φόβος μιας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη» εκτιμά η εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί δήλωση υψηλόβαθμου τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη που αναφέρει ότι «προς το παρόν αντιμετωπίζουμε τα δύο αυτά περιφερειακά ζητήματα, όμως οι επενδυτές είναι νευρικοί και η κατάσταση θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί».
Στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι το πιστωτικό ρίσκο. Δάνεια ύψους 88,6 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι επικίνδυνα. Το ποσοστό αντιστοιχεί περίπου στο 48% του συνολικού δανεισμού ή στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ
Σύμφωνα τη Handelsblatt, το γεγονός αυτό δεν είναι απλά και μόνο αποτέλεσμα οκτώ ετών ύφεσης. Η απροσεξία των ελληνικών τραπεζών στο να δανείζουν πρόσωπα, φυσικά ή νομικά με αμφίβολη φερεγγυότητα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης.
Μετά τη μεγάλη πτώση των τραπεζικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για ελάφρυνση των τραπεζών. Όμως, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το σχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα.
Την ίδια ώρα, στην Ιταλία, ο λαϊκιστικός κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.

Σε νέα υψηλά επίπεδα αυξήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων   

Στο μεταξύ, σε υψηλό τεσσεράμισι ετών ανήλθε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ανησυχίες για τα δημοσιονομικά πλάνα της Ιταλίας ενώ η Ρώμη συνεχίζει να εμφανίζεται ανυποχώρητη.
Την ίδια ώρα, η ιταλική χρηματιστηριακή αγορά υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017 και οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν βουτιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει στην Ιταλία ότι ανησυχεί για τα σχέδιά της για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια καθώς παραβιάζουν αυτά που η ΕΕ ζήτησε από τη χώρα να κάνει τον Ιούλιο.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από 3,5% για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια, ενώ οι μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο διάστημα του τελευταίου έτους, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα σχέδια του λαϊκιστικού συνασπισμού για μεγαλύτερο έλλειμμα παραβιάζουν τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε στις 294 μονάδες βάσης από τις 284 αργά την Παρασκευή.

Συνάντηση Λεπέν - Σαβίνι

Στη Ρώμη συναντήθηκαν σήμερα το πρωί ο Ματέο Σαλβίνι και η Μαρίν Λεπέν.
Η Μαρίν Λεπέν τόνισε ότι η «σημερινή Ευρώπη αντιτάσσεται στου λαούς με απειλές με καταστροφικά αποτελέσματα».
«Φτάνει να δούμε την μαζική μετανάστευση, την μείωση της αγοραστικής δύναμης και των μισθών», τόνισε η Λεπέν, η οποία κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για αυταρχισμό.
Από τη μεριά του, ο Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως περιμένει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ιταλικού δημοσίου «διότι βοηθά εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη από στήριξη και αξιοπρέπεια».
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news