facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ο Τσίπρας κλείδωσε τους «151» για κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας χωρίς τους ΑΝΕΛ

Προετοιμάζεται για την μετά Καμμένου εποχή ο Αλέξης Τσίπρας. Στην ουσία έχει έτοιμο plan b που θα του εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ. Καθώς, όμως, οι βουλευτές που θα τον στηρίξουν προέρχονται από διάφορα κόμματα και έχουν εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για κρίσιμα ζητήματα, η κυβέρνηση θα αναγκάζεται να καταφεύγει σε περιστασιακές πλειοψηφίες, προκειμένου να περνάει νόμους, γεγονός που θα την καταστήσει ακόμη πιο ευάλωτη.

Μία τέτοια κυβέρνηση θα έχει επίσης τα χαρακτηριστικά μιας κυβέρνησης κοινωνικής μειοψηφίας. Η ΝΔ διαμηνύει ότι δεν θα αποδεχθεί ένα τέτοιο σενάριο το οποίο έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα αλλά και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το θέμα έχει εξεταστεί σε συσκέψεις της Πειραιώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει μετ´ επιτάσεως εκλογές πριν από τη συμφωνία για το Σκοπιανό για να αποφασίσουν οι πολίτες ποια κυβέρνηση θέλουν να αναλάβει τον χειρισμό του κρίσιμου εθνικού ζητήματος.

Δεν θα είναι ανώδυνη απόφαση για τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση μειοψηφίας. Γι' αυτό και θα συνεχίσει το ταξίδι φθοράς με τον εταίρο του Πάνο Καμμένο «μέχρι ο κόμπος να φτάσει στο χτένι», όπως δήλωσε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσφατα. Ενας κρίσιμος σταθμός είναι όταν έρθει - εκτός απροόπτου - η συμφωνία για το Σκοπιανό στην ελληνική Βουλή. Στο επόμενο διάστημα θα φανεί εάν η κλιμάκωση της κόντρας Καμμένου - Κοτζιά - Τσίπρα που θα έχει και άλλα επεισόδια, αν, δηλαδή, θα φτάσει στα άκρα επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το επερχόμενο διαζύγιο.

151ος ο Σαρίδης

Έχουν κλειδώσει, πάντως, οι «151» βουλευτές που θα εξασφαλίσουν στην κυβέρνηση την δεδηλωμένη για να συνεχίσει να κυβερνά και χωρίς τους ΑΝΕΛ μέχρι το χρόνο που ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει να κάνει εθνικές εκλογές.

Ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων Γιώργος Σαρίδης έκανε την πρώτη σχεδόν ανοιχτή δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 24ωρα. Δήλωσε πως όχι μόνο δεν ζητά συγγνώμη από τον πρόεδρο του κόμματος, Βασίλη Λεβέντη, για την κριτική που του έχει ασκήσει, αλλά θα ψηφίσει «κατά συνείδηση» σε ενδεχόμενη πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Ο Γ. Σαρίδης βρίσκεται σε φάση αναχωρητισμού και πιθανόν στις εβδομάδες που ακολουθούν να πάρει την απόφαση εξόδου από το κόμμα Λεβέντη.

Θεωρείται σχεδόν δεδομένη η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, όπως αναφέρουν απολύτως αξιόπιστες πηγές του Newpost.gr. Το φλερτ του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων με το κόμμα του Τσίπρα ήταν γνωστό στη Θεσσαλονίκη. Ένας λόγος που δεν έχει ανεξαρτητοποιηθεί μέχρι τώρα είναι ότι με την αποχώρηση ενός ακόμη βουλευτή ο Βασίλης Λεβέντης θα μείνει με τέσσερις βουλευτές και χάνει σημαντικά κοινοβουλευτικά προνόμια ως προς την άσκηση των καθηκόντων του ως πολιτικού αρχηγού, μειώνονται οι μετακλητοί υπάλληλοι κλπ.
Με άλλη πλειοψηφία ο κ. Λεβέντης θα τον είχε διαγράψει. Ηδη στην Ενωση Κεντρώων στελέχη τον χαρακτηρίζουν «Συμπιλίδη του κέντρου». Γίνονται παρασκηνιακές ζυμώσεις μήπως προστεθεί στους ΑΝΕΛ κάποιος από τους ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά μέχρι στιγμής έχουν αποβεί άκαρπες. 

Το φυλλορόισμα τόσο της Ενωσης Κεντρώων όσο και των ΑΝΕΛ, σαφώς και τροφοδοτεί την άσκηση προσωπικών στρατηγικών. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλοι αυτοί που θα πάρουν μεταγραφή θα πάρουν και την εκλογική πελατεία τους μαζί.

Ολα τα ονόματα

Οι βουλευτές που θεωρείται ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Τσίπρα, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση του μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ είναι:

  • Οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την προσχωρήσασα από την Ενωση Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. 
  • Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η οποία έχει δηλώσει ότι ο Τσίπρας εφαρμόζει «κεντροδεξιές πολιτικές με επιτυχία».
  • Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά που βρίσκονται πιο κοντά στο Μαξίμου απ´ ότι στους ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής ξεκαθάρισε ότι θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αν θα έχει παραιτηθεί από την έδρα του μετά την υπερψήφιση της συμφωνίας για το Σκοπιανό, όπως δηλώνει τώρα, θα την καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος επίσης έχει δηλώσει ανοιχτά τη στήριξή του στη συμφωνία και την κυβέρνηση Τσίπρα.
  • Ο Κώστας Ζουράρις αν και δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση όπως επανέλαβε και τις τελευταίες μέρες γιατί δεν θα ήθελε να διαταράξει την πορεία μιας αριστερής κυβέρνησης.
  • Ο Σπύρος Δανέλλης του Ποταμιού επίσης ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για να μην πέσει μια κυβέρνηση της αριστεράς.
  • Ο 151ος όλα δείχνουν ότι θα είναι ο Γιώργος Σαρίδης.

Ανοιχτό παραμένει τι θα κάνει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος δεν απαντάει ευθέως στο ερώτημα εάν θα έδινε ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που σημαίνει ότι το αφήνει ανοιχτό.

Την αριθμητική την έχει ο πρωθυπουργός. Απλώς η γενική πολιτική εκτίμηση είναι ότι η βαλίτσα δεν θα μπορέσει να πάει μακριά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσο θα αντέξει να κατηγορείται ότι κυβερνάει με «αποστάτες» κατ´ αρχήν από τον επί τέσσερα χρόνια κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, χάρη στον οποίο είναι πρωθυπουργός.

Μία κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας θα δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Και βέβαια θα υπονομεύσει το χαρτί του προφίλ του σοσιαλδημοκράτη που διεκδικεί ο Αλέξης Τσίπρας για την επόμενη μέρα, που θα επιστρέψει από την Ηρώδου Αττικού στην Κουμουνδούρου, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις με τη ΝΔ να προηγείται πάνω από 10-11 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το αφήγημα για το success story της εξόδου από τα προγράμματα στήριξης.

Πολλές φορές στο παρελθόν το Μαξίμου έδειξε ότι ακολουθεί την τακτική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Οπότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news