facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Προσφυγικό: Στη Λέσβο εκπέμπουν SOS, στη Σάμο μαζεύουν υπογραφές

Απελπιστική είναι η κατάσταση σε Σάμο και Λέσβο, λόγω των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που είναι εγκλωβισμένοι στα κέντρα υποδοχής. Οι δήμαρχοι των δύο νησιών, αλλά και διεθνείς οργανώσεις καθημερινά εκπέμπουν SOS για την κατάσταση που επικρατεί στα hotspot, με την κυβέρνηση από την πλευρά της, μέσω του πρωθυπουργού αλλά και του αρμόδιου υπουργού, να παραδέχεται πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Από χθες, Τρίτη, στη Σάμο συγκεντρώνουν υπογραφές προκειμένου να κλείσει το κέντρο υποδοχής στο Βαθύ, στο οποίο βρίσκονται 4.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι εγκαταστάσεις του είναι για 650 άτομα.

Στο κείμενο που υπογράφει ο δήμαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι «τρία χρόνια μετά, η αποσυμφόρηση του ΚΥΤ εξακολουθεί και είναι εξαγγελία χωρίς αντίκρισμα. Η τελευταία από αυτές, από τον κ. Βίτσα, πριν από ελάχιστους μήνες, αναφερόταν σε λύση σε αυτό το διαρκές αιτούμενο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Όμως, ο Σεπτέμβριος έφτασε και οι “φιλοξενούμενοι’’ στο ΚΥΤ πόλεως Σάμου έχουν, εν τω μεταξύ αυξηθεί αντί να μειωθούν! Τρία χρόνια μετά, ενώ οι Δήμοι είναι οι μοναδικοί φορείς που δεν έχουν την παραμικρή ουσιαστική αρμοδιότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και υπό τη βαριά σκιά της πρόσφατης αποκάλυψης για τον περίεργο ρόλο που παίζουν κάποιες ανεξέλεγκτες ΜΚΟ στο όλο θέμα, η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική και το ποτήρι έχει ξεχειλίσει».

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι το νησί δεν μπορεί να αντέξει άλλο το βάρος με τους χιλιάδες μετανάστες. Όπως είπε «η κατάσταση δεν θυμίζει Μόρια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ένα μείζον πρόβλημα που ταλανίζει το νησί που δοκιμάζεται όταν περιμένει την αποσυμφόρηση. Έχουμε γραπτή δέσμευση ότι μέσα στο Σεπτέμβριο θα φύγουν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις βάσει της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ζητάμε να υπάρχει ένα κέντρο καταγραφής όπως συμβαίνει και αλλού και αυτό να έχει τη διάρκεια υποστήριξης ανθρώπων για ένα περιορισμένο διάστημα 7-10 ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, με επιστολή της είχε επισημάνει τα προβλήματα στη λειτουργία του κέντρου υποδοχής στη Μόρια και είχε δώσει προθεσμία 30 ημερών στο αρμόδιο υπουργείο για την αποκατάστασή τους. «Μετά την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας αυτής, έστω και για ένα εκ των αναφερομένων προβλημάτων, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα προβεί στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια Λέσβου κατά τα προβλεπόμενα από τον Νόμο», τόνιζε στην επιστολή.

Δήμαρχος Λέσβου: Στη Μόρια γίνονται όργια

«Η κατάσταση είναι δραματική. Φωνάζω εδώ και δύο χρόνια. Αν θέλουν να μετατρέψουν τη Μυτιλήνη σε φυλακή αυτό δεν είναι εφικτό. Συνεχώς παίρνουμε υποσχέσεις για αποσυμφόρηση αλλά τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» είπε στο «ΘΕΜΑ 104,6» ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός.

Σύμφωνα με τον ίδιο η τελευταία απάντηση που πήρε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που έχει την ευθύνη λειτουργίας της Μόριας ήταν ότι «προσπαθούν να δώσουν μια λύση αλλά αυτοί που έρχονται είναι περισσότεροι από αυτούς που φεύγουν». «Αυτό δεν ικανοποιεί την τοπική κοινωνία που διάκειται ευμενώς προς την κυβερνητική πολιτική» πρόσθεσε.

Τόνισε, δε, ότι έχει καταθέσει μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου «επειδή γίνονται τα όργια στη Μόρια διακίνηση ναρκωτικών, εμπόριο λευκής σάρκας και βιασμοί».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο βίντεο-γροθιά του Al Jazeera για όσα συμβαίνουν στη Μόρια, ο Σπύρος Γαληνός σημείωσε ότι «δεν δικαιούται κανείς να πέφτει από τα σύννεφα».

Παράλληλα κατήγγειλε ότι «έχουν αφήσει ανεξέλεγκτα ακραία στοιχεία τα οποία βυσοδομούν, συκοφαντούν, υβρίζουν και σε βάρος μου επειδή είμαι το εμπόδιο για να επικρατήσει ο φασισμός».

«Κατηγορώ την κυβέρνηση γιατί δεν θωρακίζει εγκαίρως την τοπική κοινωνία και παράλληλα δεν φροντίζει να βελτιωθούν οι όροι λειτουργίας της δομής της Μόριας» είπε ο κ. Γαληνός και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να επικαλούνται τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για το ένα πράγμα (σ.σ. την αποσυμφόρηση μέσω μετακινήσεων στην ηπειρωτική Ελλάδα). Η συμφωνία προβλέπει και τις επαναπροωθήσεις με την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων χορήγησης ασύλου».

Κατά τον δήμαρχο Λέσβου «αν λειτουργήσει ο όρος της συμφωνίας και γίνουν μαζεμένες επαναπροωθήσεις, αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θέλουν να έρθουν».

Απόπειρες αυτοκτονίας ανηλίκων - Έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής
Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζοντας πως ο καταυλισμός βρίσκεται σε «κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης» όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών.

Οι πρόσφυγες συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απευθύνουν έκκληση για την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων, ειδικά των παιδιών, σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ' αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων.

Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων.

«Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος», σημειώνεται στην ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών

Όλα αυτά, ενώ οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, εκτοξεύοντας τον αριθμό αιτούντων άσυλο στη Λέσβο σε πάνω από 11.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης διαμένουν συνολικά 11.053 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς 8.912 διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας σε υποδομές στέγασης για 3.100 άτομα, 1.185 διαμένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι σε άλλες μικρότερες δομές.

«Αν οι μεταναστευτικές ροές συνεχιστούν με αυτό το ρυθμό, τότε δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και να διατηρήσουμε τον έλεγχο» λέει στην Καθημερινή ο προϊστάμενος του Γραφείου Ασύλου στη Λέσβο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό τη Δευτέρα δήλωσε πως «η κατάσταση στη Μόρια είναι οριακή. Το πράγμα όσον αφορά τη Λέσβο κι όλα τα νησιά είναι ότι εξαρτόμαστε από τις ροές». Σύμφωνα με τον ίδιο από τον Ιούνιο μέχρι και τη Δευτέρα είχαν φύγει 3.600 άνθρωποι από το ΚΥΤ της Μόριας, ενώ την ίδια χρονική περίοδο ήρθαν 5.700.

«Άρα, αυτή τη στιγμή, από τους 8.500 ανθρώπους που είναι στο ΚΥΤ της Μόριας, το 70% είναι τρεις μήνες στη Λέσβο».

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news