facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Οι καρχαρίες στο δωμάτιο: O μεγαλοξενοδόχος που κάνει αγωγές σε Πειραιώς και Eurobank επειδή του ζητάνε να πληρώσει δάνεια 130 εκατ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έως τώρα (κάποιοι το κάνουν ακόμα) έκαναν ένα μεγάλο λάθος: Προστάτευαν καμία 150αριά γνωστούς επιχειρηματίες που ο καθένας τους χρωστάει απο 100 εκατ. ευρω και πάνω και έχει να πληρώσει δόσεις για κάποια χρόνια. Κλασικό παράδειγμα στον χώρο της χαλυβουργίας και των ξενοδοχείων. Εαν δούμε τα νούμερα (έσοδα και δάνεια) πολλών επιχειρήσεων που ανήκουν σε διάσημους για το lifestyle τους businessmen, οι εταιρίες τους έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και χρόνια (κλασικό παράδειγμα απο τον χώρο του τύπου ο ΔΟΛ που έπρεπε να σταματήσει την λειτουργία του 10 χρόνια πριν). Δηλαδή εως τώρα οι τραπεζίτες θεωρούσαν καλύτερο να κρατάνε στην ζωή μια εταιρία χρεωκοπημένη επειδή έχει διάσημο ιδιοκτήτη αντί να την κλείσουν και να ρευστοποιήσουν την περιουσία του. Από την άλλη φυσικά ένας μικρός επιχειρηματίας ζητάει σήμερα χρηματοδότηση 50.000 ευρώ για να αναπτυχθεί και δεν του δίνουν.

Οι καρχαρίες – επιχειρηματίες εχουν αποθρασυνθεί. Υπάρχει ξενοδόχος που έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλες μονάδες σε νησί του Αιγαίου. Εχει χρέη πάνω από 130 εκατ. ευρώ και αντί να πληρώσει (τα έχει τα λεφτά), κάνει αγωγές σε υπαλλήλους της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank επειδή του ζητάνε τα λεφτά. Οι αγωγές στρέφονται και κατά απλών υπαλλήλων των δύο τραπεζών χωρίς οι ιδιοι να έχουν καμία ευθύνη. Απλά θέλει να τους τρομάξει. Ο ξενοδόχος αυτός μάλιστα φωτογραφίζεται στα media χορεύοντας ζεμπέκικο.

«Χτυπάνε» τους καρχαρίες;

Σιγά – σιγά οι «καρχαρίες» αυτοί τελειώνουν, όχι όμως όλοι. Οι τράπεζες ήδη βγάζουν στη σέντρα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα ρευστοποιήσουν άμεσα -και χρησιμοποιώντας όλα τα «εργαλεία» που έχουν στη διάθεση τους- τα δάνεια τους.

«Τώρα αρχίζει το σκληρό ροκ», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη. Οι περισσότεροι από αυτούς τους δανειολήπτες αν και έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια, με παχυλούς τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα μεγάλης αξίας, αρνούνται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Για τις τράπεζες είναι πλέον ζήτημα «ηθικό» να αποκατασταθεί η τάξη, να περιοριστεί ο λεγόμενος ηθικός κίνδυνος.

Διότι το 25% όσων έχουν στεγαστικά δάνεια και το 15% όσων έχουν επιχειρηματικά δάνεια -περίπου 100.000 δανειολήπτες- ανήκει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Οι κατακόκκινες οφειλές τους ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 1/5 από τα 100 δισ. ευρώ που είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

Και όταν τα τραπεζικά στελέχη άρχισαν να διασταυρώνουν τα στοιχεία αυτών των δανειοληπτών δεν πίστευαν στα μάτια τους με όσα διαπίστωναν.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές και χαρακτηριστικές

Μάλιστα αφορούν τόσο «πλούσιους» επιχειρηματίες με καταρρέουσες επιχειρήσεις, όσο και «πένητες» ιδιώτες με καταθέσεις και ακριβά ακίνητα στην κατοχή τους.

Οι περισσότερες περιπτώσεις στρατηγικά κακοπληρωτών εντοπίζονται στο κομμάτι των στεγαστικών δανείων. Μάλιστα καθώς υπήρχε η προστασία του νόμου για την πρώτη κατοικία, πολλοί δεν πλήρωναν τις δόσεις τους.

Για παράδειγμα, δανειολήπτης πήρε στεγαστικό δάνειο 4 εκατ. ευρώ για κατοικία που βρίσκεται στη Φιλοθέη. Το δάνειο σήμερα είναι «κατακόκκινο» καθώς δεν έχει πληρωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Το ωραίο είναι ότι ο δανειολήπτης, νοικιάζει αυτό το ακριβό ακίνητο προς 4.000 ευρώ το μήνα και στην τράπεζα δεν πληρώνει ούτε σεντ.

Αλλά και πολλοί επιχειρηματίες που ανήκουν στις τάξεις των μπαταχτσήδων, την ώρα που έχουν να εξυπηρετήσουν τόσο τα εταιρικά όσο και τα προσωπικά τους δάνεια για διάστημα πάνω από 4 χρόνια, διαθέτουν μεγάλης αξίας ακίνητα αλλά και ρευστό.

Όπως για παράδειγμα εταιρεία που έχει 70 εκατ. ευρώ κατακόκκινα εταιρικά δάνεια, και άλλα 40 εκατ. ευρώ είναι τα προσωπικά δάνεια των μετόχων της. Τα εν λόγω δάνεια δεν εξυπηρετούνται λόγω έλλειψης ρευστότητας, όπως λένε οι επιχειρηματίες στις τράπεζες, ωστόσο συγγενικό πρόσωπο ενός εκ των μετόχων απόκτησε μονοκατοικία αξίας 1,2 εκατ ευρώ στη Φιλοθέη….

Άλλος γνωστός επιχειρηματίας με υψηλό τραπεζικό δανεισμό (από όλες τις τράπεζες) έχει σταματήσει να πληρώνει δόσεις, ενώ αρνείται να προσημειώσει ακίνητα ιδιοκτησίας του προκειμένου οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ρύθμιση, ενδεχομένως και σε «κούρεμα» της οφειλής του.

ΥΓ: Το mononews.gr είναι αποφασισμένο (όπως κάνει τα τελευταία 3 χρόνια) να συνεχίσει να ξεσκεπάζει τους καρχαρίες – επιχειρηματίες που τα τελευταία χρόνια ζουν μια πολυτελή ζωή αλλά χρωστάνε εκατομμύρια στις τράπεζες.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news