facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

Γ. Κουμουτσάκος στο Newpost: Γιατί αποχωρήσαμε από τη σύσκεψη με τον Κοτζιά


Την αιτία της σημερινής αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρουσιάζει στο newpost.gr, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών, για την άρνησή τους να συγκαλούν σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως προβλέπεται το ΕΣΕΠ, ο κ. Κουμουτσάκος περιγράφοντας τα όσα διεμήφθησαν σήμερα με τον κ. Νίκο Κοτζιά, ξεκαθαρίζει ότι η ΝΔ δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μετατρέψει το Συμβούλιο σε μηχανισμό νομιμοποίησης της κυβερνητικής πρακτικής, για μη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων στα εθνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, δηλώνει προς την κυβέρνηση, ότι "δεν μπορεί να κρατά στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις", χαρακτηρίζει αναγκαία τη συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και αποκαλύπτει τη θέση της ΝΔ για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ).

Ολόκληρη η συνέντευξη:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά θέματα και με το κόμμα σας να έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αποχωρήσατε σήμερα από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής; Δεν θέλατε να ενημερωθείτε;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ΝΔ πιστεύει ότι η ενημέρωση και η διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής βοηθά στη διαμόρφωση ισχυρών εθνικών θέσεων, εννοείται βέβαια ότι την τελική ευθύνη και αρμοδιότητα έχει πάντα η κυβέρνηση. Με αυτή την πεποίθηση, σεβόμαστε και συμμετέχουμε πάντα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Δεν θα επιτρέψουμε όμως, να γίνει το ΕΣΕΠ, μηχανισμός νομιμοποίησης της απαράδεκτης πρακτικής της κυβέρνησης να αρνείται συστηματικά την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό πράξαμε σήμερα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω. Σήμερα είχατε την ευκαιρία να ενημερωθείτε. Γιατί αποχωρήσατε;


Απάντηση: Ο κ. Κοτζιάς οφείλει σύμφωνα με το νόμο περί ΕΣΕΠ, να το συγκαλεί κάθε 4 μήνες σε τακτικές συνεδριάσεις. Έχει να το συγκαλέσει σχεδόν 18 ολόκληρους μήνες, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρχαν μείζονες εξελίξεις στα εθνικά θέματα, αλλά μηδενική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Ζητήσαμε λοιπόν σήμερα, διεύρυνση της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Ο κ. υπουργός των Εξωτερικών το αρνήθηκε δύο φορές. Μετά από αυτό αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε, από τη σημερινή, το τονίζω τη λέξη «σημερινή» συνεδρίαση του ΕΣΕΠ. Σκοπός μας να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση: ότι σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν μπορεί να κρατά στο σκοτάδι της πολιτικές δυνάμεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είδαμε όμως τον κ. Κοτζιά να σας διαψεύδει και να σας επιτίθεται...


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ότι σας απάντησα είναι η μόνη αλήθεια. Όσο για τις ύβρεις του κ Κοτζιά, είναι κρίμα ο υπουργός Εξωτερικών να καταφεύγει σε μια τέτοια συμπεριφορά, εξαιτίας της αδυναμίας του να δώσει σοβαρές απαντήσεις, στα σοβαρά ζητήματα που εγείραμε. Δεν πρόκειται ποτέ να ασχοληθώ, ούτε με τις ύβρεις, ούτε με τη συμπεριφορά του.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σχετικά με τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εσείς διαφωνείτε; Ποια είναι η θέση σας;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το θεσμικό αυτό ζήτημα είναι σημαντικό, αλλά όπως και να το κάνουμε ουδείς μπορεί να ισχυριστεί σοβαρά ότι είναι σημαντικότερο από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή τις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Ρωσία ή το Κυπριακό. Εμείς θέλαμε να συζητήσουμε και το θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και τα υπόλοιπα. Άλλωστε η θέση μας για το ΣΕΑ, είναι ξεκάθαρη: Η ΝΔ τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της ΝΔ το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος τον Απρίλιο του 2016. Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι η ΝΔ έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news