facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Τσαβούσογλου εκτός ορίων: Είμαστε αποφασισμένοι για τους «Οκτώ»

«Παραμένουμε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, περιγράφει σε αδρές γραμμές το πλαίσιο στο οποίο θέλει η Άγκυρα να κινούνται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, εμμένοντας στην οδό των προκλήσεων και των απειλών.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται το Σάββατο (01/09/2018) στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Τσαβούσογλου παραδέχεται ότι οι διμερείς σχέσεις δεν είναι πολύ καλές και σημειώνει σχετικά: «Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις μας σήμερα δεν είναι προς όφελος των χωρών μας. Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι σημαντική. Πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας».

Ερωτηθείς ειδικότερα για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα, αμέσως μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016, ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την «απογοήτευση της Άγκυρας» για τη στάση της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, έσπευσε να επαναλάβει τα όσα προκλητικά κι απαράδεκτα είχε εκστομίσει μέρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, για το ίδιο θέμα.

«Τους τελευταίους μήνες, σε αυτούς τους οκτώ πραξικοπηματίες παραχωρήθηκε άσυλο και αφέθηκαν ελεύθεροι από τα ελληνικά δικαστήρια. Η Ελλάδα έχει εκτεθεί ως χώρα που παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες. Η απελευθέρωση των προδοτών πραξικοπηματιών που συνωμότησαν για την ανατροπή της δημοκρατίας σε γειτονική χώρα, από μια χώρα που υποστηρίζει ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας, δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά ούτε και με τις καλές σχέσεις γειτονίας», ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε: «Παραμένουμε αποφασισμένοι στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε ότι οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Έμμεσες απειλές για την κυπριακή ΑΟΖ
Αναφερόμενος στις εξελίξεις περιμετρικά αλλά και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «μονομερείς ενέργειες» τις κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

«Οι Ελληνοκύπριοι συμπεριφέρονται λες και το νησί ανήκει μόνο σε εκείνους. Με τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, παραβλέπουν τα απαράγραπτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Και πρόσθεσε: «Μαζί με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει από την αρχή του Ελληνοκύπριους να μην κάνουν τόσο ανεύθυνα βήματα. Εαν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

Για το casus belli σχετικά με τα 12 ναυτικά μίλια
Ερωτηθείς εάν η Τουρκία επιμένει ακόμα και σήμερα στο casus belli με την Ελλάδα για το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων, ο κ. Τσαβούσογλου παρέπεμψε στη διακήρυξη της 8ης Ιουνίου 1995 της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, λέγοντας πως «για κάθε δράση υπάρχει αντίδραση. Αυτό είναι ένας παγκόσμιος νόμος της Φυσικής».

Και σημείωσε: «Για εμάς αυτό δεν είναι διακήρυξη πολέμου (σ.σ. casus belli), όπως σκοπίμως διαστρεβλώθηκε στην Ελλάδα».

«Εμείς, μέσω της διακήρυξης, ξεκαθαρίσαμε απολύτως την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε τα ουσιώδη δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Δεν έχει υπάρξει αλλαγή στη θέση της Τουρκίας», συμπλήσωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Για μεταναστευτικό: «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος…»
«Είναι σειρά της ΕΕ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτου από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες, η ενεργοποίηση του Σχεδίου Εθελοντικής Ανθρωπιστικής Εισόδου, η κατανομή της δεύτερης δόσης των 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας καθώς και η επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, είναι μεταξύ των δεσμεύσεων της ΕΕ που δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Εάν η Τουρκία διακόψει τις τεράστιες προσπάθειές της,. το Αιγαίο θα γίνει για άλλη μια φορά διάδρομος παράνομων μεταναστών», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news