facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Υπόθεση Φλώρου: Προβληματικές διαδικασίες και ασάφειες

Βαθιά προβληματική είναι η λειτουργία του κράτους στην αξιολόγηση και επαναξιολόγηση των ιατρικών γνωματεύσεων από τα ΚΕΠΑ, αλλά και τα δικαστικά συμβούλια, όπως δείχνουν νεότερες πληροφορίες και στοιχεία που περιήλθαν στην «Κ» από τη διαδικασία που μεσολάβησε από την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου έως τη σύλληψή του την περασμένη Παρασκευή 31/8.

Την προηγούμενη Παρασκευή 31 Αυγούστου η υπηρεσία που είχε αποδώσει το ποσοστό 70% αναπηρίας στον Φλώρο «διορθώνει» την αρχική εκτίμησή της σε 55%. Σύμφωνα με πληροφορίες, και η νέα γνωμάτευση είναι εξίσου ασαφής με την προηγούμενη, την οποία το ίδιο βράδυ το δικαστικό συμβούλιο της Χαλκίδας χαρακτήρισε σαφή μόνο ως προς την ψυχιατρική πάθηση.

Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Δικαιοσύνης διαβιβάζει σε χρόνο-ρεκόρ τα σχετικά έγγραφα στη Χαλκίδα για να συνεδριάσει το δικαστικό συμβούλιο και να αναθεωρήσει την προηγούμενη απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Στην έφεσή του του προς το Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών Λάμπρος Σοφουλάκης ενισχύει τους συλλογισμούς του με την καταγγελία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, επειδή εποπτεύει τα δημόσια νοσοκομεία και είναι «ιατρός το επάγγελμα».

Στην ίδια έφεση ο κ. Σοφουλάκης σημειώνει ότι το αρχικό πιστοποιητικό αναπηρίας είναι γενικόλογο και αόριστο ενώ αποδέχεται το νέο πιστοποιητικό, που έχει εκδοθεί από τους ίδιους ανθρώπους, και καταγράφει μόνο την ψυχιατρική πάθηση με συγκεκριμένο ποσοστό αναπηρίας.

Ιδιαιτέρως φειδωλός είναι ο επανέλεγχος του ΕΦΚΑ σε ό,τι αφορά μια παροξυσμική διαταραχή του Αρ. Φλώρου, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να του διασφαλίσει και ποσοστό αρκετό για να αποφυλακιστεί. Η διάγνωση για την πάθηση αυτή έχει γίνει από τον νευρολόγο του νοσοκομείου των φυλακών και το σχετικό ΦΕΚ για τον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας δίνει μεγάλες ελευθερίες στο ΚΕΠΑ να καθορίσει το ακριβές ποσοστό ανάλογα με την ταξινόμηση των σχετικών κρίσεων.

Ειδική εξέταση

Στο ίδιο το ΦΕΚ ο νομοθέτης αναφέρει ότι «σε μικρό ποσοστό των ασθενειών η αιτιολογία είναι ασαφής και η νόσος χαρακτηρίζεται κρυπτογενής...». Οι κρίσεις, μερικές ή γενικευμένες, εκτείνονται σε πολλές κατηγορίες που αξιολογούνται με διαφορετικό τρόπο, ενώ προβλέπεται ειδική εξέταση για τα επίπεδα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της νόσου μεταξύ των πολλών βιοχημικών και παρακλινικών εξετάσεων (προσφάτων και παλιών) που τεκμηριώνουν τη διάγνωση.

Στη σχετική γνωστοποίηση αποτελέσματος πιστοποίησης αναπηρίας, τόσο του πρωτοβάθμιου όσο και του δευτεροβάθμιου ελέγχου, δεν αναφέρεται το είδος των κρίσεων παροξυσμικής διαταραχής, γίνεται ωστόσο η παρατήρηση ότι χορηγείται φαρμακευτική αγωγή που φαίνεται να είναι πολύχρονη. Διότι σε τελευταία ανάλυση εκείνο που θα κριθεί σε αυτή την υπόθεση, αν δεν βρεθούν χρήματα –οπότε θα αφαιρεθεί η υπόθεση από την Εισαγγελία Διαφθοράς–, είναι αν και σε ποιο βαθμό υπάρχουν οι παθήσεις που περιγράφονται στα πιστοποιητικά.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news