facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας - Καταδικάστηκε και κρατήθηκε, γιατί μπέρδεψαν τη διεύθυνσή του

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά η… γραφειοκρατία πάντα μένει –για να παραφράσουμε το γνωστό σουξέ. Εξηντάχρνος υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και βαρύ χρηματικό πρόστιμο επειδή η αστυνομία θυροκόλλησε σε λάθος διεύθυνση την κλήτευσή του σε δίκη. Σαν να μην έφτανε αυτό, κρατήθηκε για 24 ώρες, παρά το ότι είχε παρουσιαστεί αυτοβούλως για να κάνει αίτηση ακύρωσης.

Το χρονικό του παραλόγου

Ο εξηντάχρονος Μ.Π. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση του Law&Order) υπηρετεί στο υπουργείο Εργασίας. Παλιότερα δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες. Στη συνέχεια, οι διατάξεις άλλαξαν και συμπεριλήφθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του υπουργείου στην υποχρέωση υποβολής της σχετική δήλωσης. Ωστόσο, τους πρώτους μήνες του 2016 ο Μ.Π. απουσίαζε από την υπηρεσία λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, οπότε δεν πληροφορήθηκε την αλλαγή του νόμου. Όταν επέστρεψε στην εργασία του στο τέλος Απριλίου του 2016 πληροφορήθηκε ότι έπρεπε να υποβάλει ηλεκτρονικά δήλωση Πόθεν Έσχες, πράγμα που έκανε.

Μετά από λίγο καιρό ήλθε στο γραφείο του δικαστικός επιμελητής με κλήση σε απολογία στην εισαγγελία. Την παρέλαβε και πήγε στην ανακρίτρια όπου και της εξήγησε ότι ήταν ασθενής και δεν μπόρεσε να πληροφορηθεί την αλλαγή του νόμου. Της άφησε απολογητικό υπόμνημα και το αντίγραφο της δήλωσης του Πόθεν Έσχες που είχε ήδη υποβάλει. Ερωτηθείς ο εισαγγελέας αν θα ασκούσε δίωξη, απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση ο Μ.Π. θα ειδοποιηθεί εγκαίρως.

Ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα της κλήτευσης, ο δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε το έγγραφο στην οδό Αγίας Σοφίας στον Ταύρο, αντί στην οδό Αγίας Σοφίας, στον Κολωνό που είναι η διεύθυνση του Μ.Π. Η δίκη για τη μη έγκαιρη υποβολή της δήλωσης Πόθεν Έσχες έγινε ερήμην του κατηγορουμένου, μιας και αυτός ποτέ δεν είχε ειδοποιηθεί. Ο Μ.Π. καταδικάστηκε σε 12 μήνες με αναστολή, ένα χρόνο στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και πρόστιμο 11.000 ευρώ. Όλοι οι συνάδελφοι του που παρευρέθηκαν σε ανάλογες δίκες, αθωώθηκαν.

Στο Μεταγωγών

Πριν λίγες μέρες γίνεται το επόμενο γραφειοκρατικό «θαύμα». Από το αστυνομικό τμήμα Κολωνού (και όχι… Ταύρου) ειδοποιούν τον Μ.Π. ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, καθώς και ότι πρέπει να συνεννοηθεί με δικηγόρο για να πράξει τα δέοντα. Όπερ κι εγένετο. Ο Μ.Π. με το δικηγόρο του έκανε αίτηση ακύρωσης. Έλα όμως που στην Ευελπίδων, όταν έφτασε η σειρά για να εκδικαστεί η προσφυγή του, είχε λήξει το ωράριο; Η Έδρα ρώτησε αν είχε θυροκολληθεί η κλήτευση σε δίκη –χωρίς όμως να επιτρέψει στον κατηγορούμενο να εξηγήσει τι είχε συμβεί. Αφού λοιπόν η κλήτευση είχε θυροκολληθεί και ήταν σε εκκρεμότητα το ένταλμα, διέταξε την κράτηση του Μ.Π. μέχρι την υποβολή της έφεσης την επόμενη μέρα.

Ο εξηντάχρονος με το σοβαρό πρόβλημα υγείας, πέρασε τη νύχτα του στο Μεταγωγών, οδηγήθηκε την επομένη σιδηροδέσμιος στην Ευελπίδων και μετά ξανά στο Μεταγωγών οπότε αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες ταλαιπωρίας. Είχε όμως πρώτα αναγκαστεί να αναγνωρίσει το πρόστιμο το οποίο θα πληρώνει με δόσεις. Όταν κάποια στιγμή αθωωθεί στο Εφετείο, θα αρχίσει και η διαδικασία επιστροφή των χρημάτων από την Εφορία. Όλα αυτά γιατί ο δικαστικός επιμελητής μπέρδεψε τις διευθύνσεις…

Η περιπέτεια του Μ.Π. θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από κάποιο μυθιστόρημα του Κάφκα. Είναι όμως ένα πραγματικό περιστατικό από την Ελλάδα του 2018.

lawandorder

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news