facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Το οικονομικό πακέτο Τσίπρα από τη ΔΕΘ – Σταδιακή μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφορών, φορολογίας

Ένα πακέτο μέτρων, που ο ίδιος προσδιόρισε σε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ το διάστημα 2019 – 2022, παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το πακέτο, επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται - όπως προκύπτει - οι «απώλειες» από το πάγωμα των περικοπών των συντάξεων το 2019. 
Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ, των ασφαλιστικών εισφορών για επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες αλλά και της φορολογίας των επιχειρήσεων, σταδιακά από το 2019. Επίσης, προβλέπει την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη νέων ανέργων αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22%, με το τελευταίο μέτρο, ωστόσο, να τοποθετείται σε βάθος τριετίας, δηλαδή από την 1/1/2021.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον στο οποίο κινείται η κυβέρνηση, «αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής που έχουν εγκρίνει οι δανειστές μας και έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο». Προσέθεσε, επίσης, πως «3.5 δις ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022... ήδη όμως από σήμερα κιόλας, και πριν το τέλος του 2018, οι δυνατότητές μας από τη θετική πορεία της οικονομίας είναι διευρυμένες».
Η αναφορά του δεν είναι τυχαία καθώς Βρυξέλλες και Βερολίνο έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, καθώς είναι σαφές ότι δεν θα αποδεχθούν οποιαδήποτε παρέκκλιση από το συμφωνημένο πρόγραμμα. Δεν είναι τύχαιο ότι ο Πρωθυπουργός φωτογράφισε μεν την πρόθεσή του να μην εφαρμοστούν οι περικοπές των συντάξεων από 1/1/2019, ωστόσο παρέπεμψε τις τελικές αποφάσεις στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. 
Όπως σημείωσε, «πέραν της πιθανής απόδοσης μερίσματος για την οποία θα έχουμε σαφή εικόνα προς το τέλος του έτους, μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν...» προαναγγέλλοντας πως μέχρι το τέλος του έτους, θα καταβληθούν σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πακέτο μέτρων

Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, αναλυτικά:
- Σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά. Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη. Όπως ανέφερε, θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα.
- Μείωση, από 1/1/2019, στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %. Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
- Μείωση για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, των εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, «η παρέμβαση θα ελαφρύνει δραστικά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και αγρότες και θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα τους».
- Αρχής γενομένης από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνεται η φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.
- Εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
- 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
- 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
- Κατάργηση, από 1/1/2019, του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
- Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

Τί θα γίνει με τον ΦΠΑ

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεση της κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, που αυξήθηκαν κατακόρυφα τα χρόνια της κρίσης, με τις τελευταίες αυξήσεις να γίνονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όπως ανέφερε, «από 1/1/21 προχωράμε στην αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%».
Οι περικοπές των συντάξεων
Ως προς τα ήδη νομοθετημένα μέτρα περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι τα οικονομικά δεδομένα επιτρέπουν το πάγωμα του μέτρου, ωστόσο είναι σαφές ότι δεν θέλησε να τραβήξει το σχοινί στις σχέσεις με τους πιστωτές. Οι τελικές ανακοινώσεις δεν αποκλείονται με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019. 
Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «η μεγάλη αγωνί αφορά σήμερα τα μέτρα (σ.σ. περικοπών) που απαίτησε το ΔΝΤ για το 2019» και συνέχισε: «θέλω λοιπόν να πω με σαφήνεια ότι σύμφωνα με τα στοιχεία και τις προβλέψεις που έχουμε για το 2019 η θέση του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνεται. Αντίθετα είμαι βέβαιος ότι ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Αυτή τη θέση, αφού την επαληθεύσουμε από τα στατιστικά στοιχεία, θα την εξηγήσουμε το επόμενο διάστημα στους ευρωπαίους εταίρους μας στην Κομισιόν, οπού θα παρουσιάσουμε, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης, περί τα μέσα Οκτωβρίου, τον προϋπολογισμό του 2019.
Ήδη διαφαίνεται ότι οι εταίροι μας αποδέχονται και είναι και ευτυχείς για τη νέα δημοσιονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί. Αλλά εμείς ταυτόχρονα θα τους εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό, πέρα από αχρείαστο δημοσιονομικά είναι μη διαρθρωτικό αλλά και αντιαναπτυξιακό». 
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news