facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Δυσαρέσκεια και διπλωματική παρέμβαση Αθήνας για τη «μόνη Μακεδονία» του Ζάεφ – Αναδίπλωση από Σκόπια

Μετά τον σάλο και τις σφοδρότατες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, για τη «μόνη Μακεδονία», το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, διόρθωσε τα επίμαχα αποσπάσματα. Η δυσαρέσκεια της Αθήνας μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν δεδομένη και έντονη, καθώς συνιστούσαν ευθεία παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι και αφού προηγήθηκε παρέμβαση σε διπλωματικό επίπεδο, η κυβέρνηση της γείτονος προχώρησε σε αναδίπλωση και το πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ προχώρησε στις απαραίτητες διορθώσεις.
Αρμόδιες πηγές από την Αθήνα, σημείωναν πως «κατανοούμε ότι χρειάζεται να υπερβάλει λίγο ο Ζάεφ για να κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά δε μπορεί να λέγονται πράγματα που υπονομεύουν το καλό κλίμα και τη συμφωνία».
Ειδικότερα, στο πρακτορείο ΜΙΑ το επίμαχο απόσπασμα της συνέντευξης πλέον έχει ως εξής: «όλοι γνωρίζουμε πως σήμερα ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, ένα άλλο κομμάτι είναι στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας. Και κανείς ποτέ δεν θα επιχειρήσει να αρνηθεί τη δική μας Μακεδονία. Το προσθετικό “Βόρεια” κάνει διάκριση μεταξύ των περιοχών σε Βουλγαρία και Ελλάδα που αποκαλούνται “Μακεδονία”».
Το πρωτότυπο απόσπασμα: «Το βόρειο κομμάτι της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό κομμάτι της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η δική μας Μακεδονία και δεν θα υπάρχει άλλη στην κόσμο».
Για την επίμαχη συνέντευξη εξέδωσε ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Οι νέες δηλώσεις του κ. Ζάεφ δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτές που η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί, από την πρώτη στιγμή, να αποτρέψει με κάθε τρόπο. Τι έχουν άραγε να πουν σήμερα οι κ. Τσίπρας και Καμμένος εκτός του να ανανεώνουν τους όρκους πίστης τους για να μην χάσουν τις καρέκλες τους;», τόνισε η Νέα Δημοκρατία.
Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, τόνισε «ο κ. Ζάεφ μίλησε σήμερα για τη “μια και μοναδική Μακεδονία”. [σ.σ. Η συμφωνία] δεν κλείνει παλιούς λογαριασμούς, ανοίγει νέους».

Τι άλλο είπε ο Ζάεφ στη συνέντευξή του

Κατά τα άλλα ο Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες περί ρωσικής εμπλοκής στο δημοψήφισμα, τις απέρριψε εκ νέου, λέγοντας πως «μπορεί να υπάρχει κάποια δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει πως υπάρχει εχθρότητα απέναντι στη “Μακεδονία”». Διέψευσε επίσης, πως η χώρα του λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της εν λόγω δραστηριότητας.
Νωρίτερα σήμερα, ο κ. Ζάεφ είχε συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, στον Λευκό Οίκο και σε μήνυμά του στο Twitter, ανέφερε πως πρόκειται για «κρίσιμη ιστορική στιγμή για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας». «Ο αντιπρόεδρος Μαικ Πενς έλαβε μηνύματα αποφασιστικότητας στην επίτευξη της συμφωνίας Πρεσπών», πρόσθεσε.
«Η συμφωνία εξασφαλίζει ασφάλεια» δήλωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Σε ανάρτησή του στο Twitter μετά από τη συνάντηση, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος έγραψε: «Καλωσορίσαμε τον Ζόραν Ζάεφ στον Λευκό Οίκο. Επιβεβαίωσε την ισχυρή υποστήριξη της ιστορικής συμφωνίας για την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα. Η εφαρμογή της συμφωνίας θα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή».
Η συνέντευξη του Ζάεφ ήρθε μετά την αναδίπλωση και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα του, η οποία δια του αρχηγού της Κριστιάν Μιτσκόσκι, διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα προσέλθει πάνω από το 50% των ψηφοφόρων και εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα του (VMRO) θα συναινέσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news