facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Νίμιτς προς Σκοπιανούς: Ψηφίσετε τώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί μπορεί να αλλάξει κυβέρνηση στην Ελλάδα!

Προειδοποίηση προς την πλευρά των Σκοπίων απηύθυνε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας στο βαλκανικό πρακτορείο BalkanInsight, ο Μάθιου Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος για το τι εννοούσε όταν έλεγαν πως η σημερινή πολιτική συγκυρία είναι «η καταλληλότερη» για την επίλυση του προβλήματος. Όπως προειδοποιεί τους Σκοπιανούς, σε περίπτωση που η Συμφωνία δεν πάρει το «πράσινο φως», είτε στο δημοψήφισμα είτε από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, ίσως χρειαστούν να μεσολαβήσουν άλλα 25 χρόνια έως ότου δοθεί νέα ευκαιρία. Και αυτό καθώς στην Ελλάδα θα μπορεί να υπάρχει διαφορετική κυβέρνηση από αυτή του Αλέξη Τσίπρα ενώ και η ΕΕ ή το ΝΑΤΟ ίσως να μην είναι διατεθειμένα να κάνουν δεκτή μια νέα χώρα.

«Υπάρχουν μερικά άτομα στην χώρα σας που λένε, ΄ας μην προχωρήσουμε μπροστά με αυτή τη συμφωνία, ας περιμένουμε, να της δώσουμε μερικά ακόμα χρόνια, θα πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία στο μέλλον’. Εγώ λέω: ΔΕν ξέρετε που θα είναι η ΕΕ, είτε αν θέλουν ένα νέο μέλος, είτε αν θέλουν την δική σας χώρα, δεν ξέρετε που θα είναι το NATO, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην Ελλάδα με τις αλλαγές στην κυβέρνησή τους, δεν ξέρετε τι θα συμβεί στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρωπαϊκή πολιτική και το οικονομικό περιβάλλον που θα επηρεάσει μια νέα διαπραγμάτευση. Η ιδέα για μια μακρόχρονη αναμονή είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ελπίζω ότι η συμφωνία θα πάρει το ‘πράσινο φως’ και από τις δύο χώρες. Πρόκειται για μία δίκαιη και αξιότιμη λύση, που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα και των δύο πλευρών. Εάν δεν εγκριθεί, δεν βλέπω άλλη λύση βραχυπρόθεσμα. Χρειάστηκαν 25 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία και μπορεί να χρειαστούν άλλα 25», προειδοποιεί τους Σκοπιανούς ο Μάθιου Νίμιτς.

«Αν απορρίψετε τη συμφωνία, φοβάμαι ότι θα περάσετε στον κόσμο το μήνυμα ότι δεν ενδιαφέρεστε για μία συμβιβαστική λύση, ότι δεν σας ενδιαφέρει η ένταξή σας στην ΕΕ και ότι εμάς δεν μας ενδιαφέρει να λύσουμε το ζήτημα αλλά και γενικότερα η επίλυση των προβλημάτων» συνέχισε.

Κάνοντας μία αναδρομή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησε η «κόντρα» για το όνομα, ο Μάθιου Νίμιτς υπενθυμίζει ότι στα Σκόπια επικρατούσε η εντύπωση πως ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ τους καθώς η σκοπιανή ηγεσία πίστευε ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει. Εκείνος, όμως, όπως λέει, προειδοποιούσε ότι το ζήτημα έπρεπε να λυθεί το συντομότερο δυνατό για να δρομολογηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της νεότευκτης τότε χώρας.

«Ας ελπίσουμε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί και από τις δύο χώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως εγώ θα συνεχίσω. Φυσικά όμως, θα έχω πάντα ένα ιδιαίτερο δεσμό με τις δύο χώρες, αλλά δεν θα είμαι υπεύθυνος να ανησυχώ για αυτό το θέμα πια», καταλήγει ο Μάθιου Νίμιτς.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news