facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΝΔ ζητά εξηγήσεις από τον Σταθάκη για την διατήρηση Παναγιωτάκη στην προεδρία της ΔΕΗ παρά την καταδίκη του

Το θέμα της παραμονής στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ του Μανώλη Παναγιωτάκη παρά την πρωτόδικη καταδίκη του φέρνουν στην Βουλή 23 βουλευτές της νέας Δημοκρατίας με ερώτηση που κατέθεσαν σήμερα.

Στην ερώτηση τους αναφέρουν ότι η υπόθεση αφορά τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου, η οποία τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η θητεία του μάλιστα ανανεώθηκε τον Ιούνιο του 2018 παρά το γεγονός ότι η υπόθεση εκκρεμεί στον δεύτερο βαθμό.

Με επικεφαλής τον αρμόδιο Τομεάρχη Κώστα Σκρέκα, η ΝΔ καλεί τον Γιώργο Σταθάκη να απαντήσει εάν γνώριζε την υπόθεση όταν ανανεώθηκε η θητεία του Προέδρου της ΔΕΗ. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι θετική, σημειώνει η ΝΔ, ο υπουργός και η κυβέρνηση καλούνται να εξηγήσουν αν συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ. «Θα εξακολουθήσει να χαίρει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ο Πρόεδρος της ΔΕΗ ύστερα και από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης;», είναι ένα από τα ερωτήματα που θέτουν οι 23 βουλευτές της ΝΔ.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Καταδίκη του προέδρου της ΔΕΗ για συγκάλυψη εκβιασμών και δωροδοκίας υπαλλήλου

Σοβαρό ζήτημα προκύπτει για την Κυβέρνηση από την πρωτόδικη καταδίκη του διορισμένου απ’ αυτή Προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ. Σύμφωνα με δημοσίευμα μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας, το εν λόγω ανώτατο στέλεχος της ΔΕΗ, τον Μάρτιο του 2017, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έτος για «παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση».

Οι κατηγορίες βάρυναν τον σημερινό Πρόεδρο της ΔΕΗ από την εποχή που ήταν προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανθρώπινων Πόρων του ΔΕΔΔΗΕ, και αφορούσαν τη συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων υπαλλήλου του. Οι καταγγελίες αφορούσαν εκβιασμούς με ανταλλάγματα μεγάλων χρηματικών ποσών για την έγκριση ηλεκτροδότησης αγροτικών εγκαταστάσεων. Η συγκεκριμένη υπάλληλος τελικά καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τότε ο σημερινός Πρόεδρος της ΔΕΗ έκανε προσπάθεια να αποσιωπήσει τις καταγγελίες και επιχείρησε να κλείσει η υπόθεση με μια πειθαρχική έρευνα. Τελικά η έρευνα έγινε από τη δίωξη οικονομικού εγκλήματος και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και έτσι παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Παρά το γεγονός ότι η προσφυγή του εν λόγω στελέχους της ΔΕΗ εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό με άγνωστο αποτέλεσμα, η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα επέλεξε να τον εμπιστευτεί για δεύτερη θητεία αδιαφορώντας για τις σοβαρότατες κατηγορίες που εκκρεμούν. Συγκεκριμένα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ τον Ιούνιο του 2018, ανανεώθηκε η τριετής θητεία του ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Σημειώνεται ότι η πρόταση έγινε από το Δημόσιο που ελέγχει το 51% της επιχείρησης. Η πρόταση είχε επίσης και την έγκριση του Υπερταμείου όπως προβλέπεται, με δεδομένο ότι εποπτεύει πλέον τη λειτουργία της ΔΕΚΟ.

Το ζήτημα που τίθεται είναι ηθικό για τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την τύχη της εταιρείας η οποία έχει την ευθύνη της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αλλά και ουσιαστικό αφού σε μια πιθανή καταδίκη του σε ανώτερο δικαστικό βαθμό θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσχέρεια αλλά και σε μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο εξαιτίας της πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της.

Ως εκ τούτου ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Γνώριζε η κυβέρνηση τις κατηγορίες για συγκάλυψη αξιόποινων πράξεων, που βαραίνουν τον σημερινό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ, όταν ανανέωνε τη θητεία του για ακόμη τρία χρόνια;

Αν ναι, τότε η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αποδέχονται και συναινούν με τέτοιες έκνομες συμπεριφορές, που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη οικονομικά ΔΕΗ και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που κορυφώνεται η διαδικασία πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της;

Τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση για την συνέχιση της θητείας του Προέδρου; Θα εξακολουθήσει το συγκεκριμένο στέλεχος να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της και να διοικεί την εταιρεία;

Πόσο ουσιαστικός είναι ο εποπτεύων ρόλος του Υπερταμείου; Πραγματοποιείται κάποιου είδους αξιολόγηση προκειμένου να συμφωνήσουν σε ανάλογες τοποθετήσεις στελεχών; Με ποια κριτήρια δόθηκε η σύμφωνη γνώμη για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της ΔΕΗ;»

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news