facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Κοτζιάς: ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι και άλλοι θα κυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή

Βέβαιος πως η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, παρά την άρνηση του Πάνου Καμμένου να τη στηρίξει, εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά την συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος στήριξε ανοιχτά την στάση της Ελλάδας.
Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, Το Ποτάμι και μεμονωμένοι βουλευτές θα στηρίξουν την συμφωνία. Άφησε εκ νέου αιχμές για την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τις δύο παρατάξεις ότι αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως πεδίο εγχώριας αντιπαράθεσης και διαχείρισης εσωκομματικών υποθέσεων.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση απέσπασε περισσότερα στην διαπραγμάτευση με τα Σκόπια από τους προκατόχους της.
Όσον αφορά την κύρωση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πίστη και την ελπίδα ότι ο σκοπιανός λαός θα στηρίξει το «Ναι» με την απαιτούμενη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου.
Ανοιχτά υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε ο κ. Μάας, αναφέροντας πως η συμφωνία των Πρεσπών συνιστά «ιστορική ευκαιρία» που θα ευνοήσει την ευρύτερη περιοχή. 
Προσέθεσε με νόημα πως η συμφωνία αποτελεί επίδειξη «υπεύθυνης πολιτικής» από την πλευρά της Αθήνας, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν όλοι.

Χρονοδιάγραμμα και δύο ψηφοφορίες

Ο κ. Κοτζιάς έδωσε για πρώτη φορά αρκετά σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης στην γειτονική χώρα, εκτιμώντας πως η απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την Βουλή θα γίνει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, κι όχι τον Δεκέμβριο όπως αναμενόταν αρχικά.
Όσον αφορά την διαδικασία από ελληνικής πλευράς, ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε πως θα γίνουν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, μια για την συμφωνία και μια ακόμα για την κύρωση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ – εφόσον τα Σκόπια υλοποιήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις.

Δεν βλάπτουν οι επισκέψεις

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ για το εάν οι αλλεπάλληλες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην ΠΓΔΜ μπορεί να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό, κινητοποιώντας τους οπαδούς του «Όχι», ο κ. Μάας αρχικά παραδέχτηκε ότι αρχικά και ο ίδιος διερωτήθηκε γιατί χρειάζεται πάει στα Σκόπια δύο εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.
Ο γερμανός ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ωστόσο ότι πιστεύει πως οι επισκέψεις κάνουν καλό και δεν θα έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.
newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news