facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Σαχινίδης στο «Ακραίως»: Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το δημοσίευμα του ΑΠΕ

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το δημοσίευμα του ΑΠΕ» σύμφωνα με το οποίο οι Θεσμοί συμφώνησαν με την κυβέρνηση στην αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, και ενημέρωσαν την αντιπολίτευση. Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας στο Ακραίως με τον Τάκη Χατζή και τον Δημήτρη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ ο Φίλιππος Σαχινίδης.

«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το διαψεύδω. Για την ακρίβεια δεν είχανε καν συναντηθεί με την κυβέρνηση όταν συναντήθηκαν με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Η συνάντηση προγραμματίστηκε, δηλαδή η συνάντηση των Θεσμών με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για την Τρίτη το πρωί. Έγινε στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Ήμουν εκεί. Εγώ κλήθηκα ως τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής και η συμφωνία ήταν ότι μπορούμε να είμαστε ‘one plus one’, δηλαδή ένας συν ένας, ο Τομεάρχης μαζί με κάποιον που τον συνόδευε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μαζί μου ήταν ο κ. Πρωτόπαπας από την άλλη πλευρά ήταν οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών», σημείωσε ο κ. Σαχινίδης.

«Ο στόχος της συνάντησης ήταν – όπως οι ίδιοι τον περιέγραψαν – να μας ενημερώσουν για το πώς θα λειτουργεί το σχήμα της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας στην περίπτωση της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια που ήταν σε μνημόνιο είχε εξαιρεθεί από τους άλλους προληπτικούς μηχανισμούς που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Και μας είπαν ότι εδώ πέρα δημιουργούνται μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που μπορεί να μας οδηγήσουν να παρουσιάζουμε εκθέσεις για την πρόοδο ή μη της ελληνικής οικονομίας σχεδόν κάθε μήνα», συνέχισε ο κ. Σαχινίδης.

«Άρα μας εξήγησαν, με δεδομένο πως εμείς τώρα πρέπει να βγάλουμε ένα report αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να πάρουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και αυτό να το αξιολογήσουμε» πρόσθεσε.

«Όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, γιατί μας αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε, τα μέτρα, τα αντίμετρα, τις μεταρρυθμίσεις. Σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει να αλλάξει τις αντικειμενικές. Υπάρχουν συγκεκριμένες, προσδιορισμένες και με ημερομηνίες πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση καθώς επίσης και τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις», συνέχισε ο κ. Σαχινίδης και τόνισε: «Εμείς θέσαμε τα εξής τρία ζητήματα. Πρώτον, διαφωνούμε με το 3,5% που «τρώει» από την ανάπτυξη. Συμφώνησε το ΔΝΤ μαζί μου. Η ΕΕ δεν συμφώνησε σε αυτό. Αμέσως μετά τους είπαμε ότι θεωρούμε ότι ήταν λάθος και το μείγμα που επιτρέψανε για να δημιουργηθούν αυτά τα πλεονάσματα. Να είναι δηλαδή σε βάρος των φορολογουμενων και των ασφαλισμένων διότι εγκρίνατε αυξήσεις στα ασφαλιστικά και τα φορολογικά βάρη. Και το τρίτο, τους είπαμε ήταν ότι είναι μεγάλο λάθος που δεχτήκατε να μην εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε το 2010, ο γνωστός και ως νόμος Κουτρουμάνη – Λοβέρδου, που ουσιαστικά εσείς οι ίδιοι είπατε με δικές σας εκθέσεις ότι λύνει το συνταξιοδοτικό με βιώσιμο τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ήρθε ο νόμος Κατρούγκαλου ο οποίος οδηγεί σε περεταίρω φτωχοποίηση».

«Επειδή εμείς διαφωνούμε με αυτό το μέτρο (περικοπή συντάξεων) τους ενημερώσαμε ότι καταθέσαμε σχετική πρόταση νόμου με την οποία ζητήσαμε να μην εφαρμοστεί το μέτρο» εξήγησε ο κ. Σαχινίδης και είπε πως οι Θεσμοί «μας είπαν ότι δεν έχουμε συζητήσει τίποτα με την κυβέρνηση, δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα. Δεύτερον, ακούμε αυτά που μας λέτε και όταν επι προσωπικού ρώτησα τον κάθε εκπρόσωπο κάθε θεσμού να μου εξηγήσει αν θεωρούν το μέτρο δημοσιονομικό ή διαρθρωτικό, ο εκπρόσωπος του ESM και της ΕΚΤ απέφυγαν να απαντήσουν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ πήρε μία θέση λίγο ή πολύ άφηνε να εννοηθεί ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, άρα ότι δεν επηρεάζει την επίτευξη του στόχου για 3,5% και εκεί που υπήρχε λίγο πιο ηχηρή παρέμβαση ήταν του εκπροσώπου της ΕΕ που είπε ότι δεν έχουμε καινούριες εκτιμήσεις για τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι ενδεχομένως το μέτρο αυτό να μην είναι αναγκαίο για να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Καμία αναφορά στο αν είναι δημοσιονομικό ή αν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Έμμεσες μόνο αναφορές που ουσιαστικά νομιμοποιούσαν την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το Κίνημα Αλλαγής για να μην εφαρμοστούν οι περικοπές, την οποία πρόταση δεν τη δέχθηκε η κυβέρνηση».

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χατζή αν οι Θεσμοί τους είπαν ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο και πρέπει να καταργηθεί ο κ. Σαχινίδης τόνισε: «Δεν ειπώθηκε τίποτα τέτοιο διότι δεν είχε υποβληθεί αυτό το αίτημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Δεν είχαν συναντήσει ακόμα την κυβέρνηση. Άρα ελέγχεται ως ανακριβές το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. (Είναι) ανακριβής η πληροφορία ότι μας ενημέρωσαν ότι έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων».

Είπε ακόμα: «Τους ρωτήσαμε συγκεκριμένα. ‘Πώς ακριβώς θα λειτουργήσετε;’, και η απάντηση τους ήταν η εξής. ‘Κατ’ αρχάς θεωρούμε ότι η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις και πρέπει να τις εφαρμόσει. Περιμένουμε να δούμε τι στοιχεία θα μας δώσει η κυβέρνηση, ποιες θα είναι οι προτάσεις της. Θα πάρουμε το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και στις 15 Οκτωβρίου θα του έχουμε στα χέρια μας και κάπου τον Νοέμβρη θα απατήσουν για το θέμα ’».

Ο κ. Σαχινίδης υποστήριξε ακόμα πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών του τόνισαν πως ανεξάρτητα από τις εισηγήσεις που θα κάνουν αυτοί τις τελικές αποφάσεις θα της πάρει το Eurogroup.

«Επομένως δεν είναι οι θεσμοί εδώ που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις» υπογράμμισε ο κ. Σαχινίδης.

«Δεν μπορεί να βγαίνει η κυβέρνηση και να λέει ότι είναι επιτυχία μας αφού η ίδια έφερε το νόμο Κατρούγκαλου που κατέστησε αναγκαίες τις περικοπές των συντάξεων. Επομένως, δεν μπορεί σαν τον Χότζα να βάζεις μέσα στο σπίτι το ένα ζώο μετά το άλλο και μετά όταν ο άλλος διαμαρτύρεται και λέει δεν αντέχω, να βγάζεις το ζώο και να του λες ‘Είδες τώρα τι ωραία που είσαι’, ενώ έχεις παραμείνει ακριβώς στην ίδια κατάσταση. Η κυβέρνηση έφερε το νόμο Κατρούγκαλου που κατάστησε αναγκαίες αυτές της περικοπές στις συντάξεις», κατέληξε.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news