facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Ιός του Δυτικού Νείλου: 4 θάνατοι σε μία εβδομάδα – Στα 20.160 εκτιμώνται τα κρούσματα

Είκοσι πέντε νέα κρούσματα και τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, από την αρχή της περιόδου της έξαρσης του έτους μέχρι και σήμερα, 6/9, έχουν διαγνωστεί 178 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό, εκ των οποίων τα 144 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Συνολικά νοσηλεύονται με λοίμωξη 23 άτομα, εκ των οποίων τα 14 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα 9 εκτός ΜΕΘ. Κατά την ίδια περίοδο, έχει καταγραφεί, ένα εισαγόμενο περιστατικό με ιστορικό ταξιδιού και προσβολής σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και 21 θάνατοι ασθενών με λοίμωξη από τον ιό, ηλικίας άνω των 69 ετών.

Εντούτοις, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτιμάται στα 20.160, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε 1 κρούσμα λοίμωξης από τον ιό με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολύνσεις από τον ιό, με ήπια ή χωρίς συμπτωματολογία.

Οι γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες θεωρούνται πιθανός τόπος έκθεσης στον ιό για τους περισσότερους ασθενείς με εργαστηριακά διαγνωσμένη λοίμωξη είναι τα Μέγαρα, η Ελευσίνα και ο Ασπρόπυργος.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), στην Ευρωπαϊκή Ζώνη και σε γειτονικές χώρες, κατά την περίοδο 2018 (έως 30/8), κρούσματα λοίμωξης από τον ιό έχουν καταγραφεί -εκτός από τη χώρα μας- και στην Ιταλία, στη Σερβία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στην Κροατία, στη Γαλλία, στο Ισραήλ και στο Κόσοβο, στην Αυστρία και τη Σλοβενία.

Το ECDC κάνει λόγο για τεράστια αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, τα οποία είναι 3,4 φορές περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, κάτι που όμως δεν ισχύει και για τους θανάτους, οι οποίοι παραμένουν στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα.

Οι ειδικοί υπενθυμίζουν στους πολίτες την ανάγκη τήρησης και εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια και εφιστούν την προσοχή. Η λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου δίδει συμπτώματα μιας απλής ίωσης (πονοκέφαλος, πονόλαιμος, μυαλγίες, πυρετός), εντούτοις μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά λοίμωξη όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news