facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Φουντώνει το προσφυγικό «τσουνάμι» στο Αιγαίο – 158 αφίξεις μόνο το Σάββατο

Ακόμα 158 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν το πρωί σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, πλοίο ανοικτής θαλάσσης του λιμενικού εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Εμπορειού Χίου πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο με 61 αλλοδαπούς.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, οι λιμενικοί τούς περισυνέλλεξαν και τους μετέφεραν στο λιμάνι του του νησιού.

Στη Λέσβο, πλωτό σκάφος της δύναμης Frontex εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Πλωμαρίου 39 επιβαίνοντες σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο. Και σ' αυτή την περίπτωση, το πλήρωμα του σκάφους τούς περισυνέλλεξε και τους μετέφερε στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Επίσης στη Λέσβο, σκάφος της Frontex που περιπολούσε στη θαλάσσια περιοχή Παναγιούδας διέσωσε κι έβγαλε στο λιμάνι της Μυτιλήνης άλλους 58 αλλοδαπούς.

FT: Το σχέδιο της ΕΕ για εκκένωση των προσφυγικών κέντρων στα ελληνικά νησιά

Χιλιάδες μετανάστες αναμένεται να μετακινηθούν από τους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά, μέσα σε κάποιες εβδομάδες, με στόχο να μετριαστεί ο χρόνιος υπερπληθυσμός και να γίνει χώρος, στην περίπτωση που οι Σύροι εγκαταλείψουν μαζικά την ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ λόγω επίθεσης, βάσει σχεδίων που συζητούνται από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα.

Αυτό σημειώνει μεταξύ άλλων δημοσίευμα των FT για τον προγραμματισμό της ΕΕ σε περίπτωση επίθεσης του Μπασάρ αλ Άσαντ στην επαρχία Ιντλίμπ.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόκειται να συναντηθεί με ανώτερους Έλληνες αξιωματούχους την επόμενη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να προσπαθήσει να επιτευχθεί συμφωνία για την αρχική μετακίνηση 3.000 ατόμων.

Η πρόταση στοχεύει πρωτίστως στην αντιμετώπιση αυτού που 19 ΜΚΟ χαρακτηρίζουν «επαίσχυντες» συνθήκες στα κέντρα μεταναστών στα νησιά.

Η στρατηγική επίσης εναρμονίζεται με τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, προχωρήσει σε πλήρους κλίμακας επίθεση για την ανακατάληψη της Ιντλίμπ και προκαλέσει έξοδο προσφύγων στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.

«Είναι σημαντικό να μειώσουμε τους αριθμούς», δήλωσε ένα διπλωμάτης της ΕΕ για τα κέντρα στα ελληνικά νησιά. «Εάν έχουμε μαζικές αφίξεις στην Ελλάδα, θα είναι πολύ δύσκολα. Δεν υπάρχει επιπλέον χωρητικότητα».

Η κατάσταση μέσα και γύρω από την Ιντλίμπ, που συνορεύει με την Τουρκία, έχει αποκτήσει επείγοντα χαρακτήρα, καθώς εκτιμάται ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί εκεί. Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι 30.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, από αεροπορικές και επίγειες επιθέσεις του συριακού καθεστώτος και των συμμάχων του, ενώ μία πλήρης επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκτόπιση 800.000.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα ότι η «επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή» στην Ιντλίμπ πρέπει να είναι μία «βαθιά και άμεση ανησυχία για όλους μας».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να βοηθήσει την Αθήνα να επιταχύνει το υπάρχον πρόγραμμα, για να στείλει μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα και να τους δώσει καταλύματα εκεί, έτσι ώστε να μειωθεί ο υπερπληθυσμός στα νησιά, λένε διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Κομισιόν είπε ότι συνεργάζεται με τους Έλληνες για να μετακινήσει 3.000 «ευάλωτους» ανθρώπους, τους οποίους η Αθήνα έχει επιλέξει για μεταφορά, σε πολλές περιπτώσεις επειδή έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ασύλου και αναμένουν τα αποτελέσματα.

Οι αριθμοί των μεταναστών στους καταυλισμούς στα νησιά έχουν σημειώσει άνοδο φέτος, εν μέρει λόγω του χρόνου που απαιτείται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων ασύλου. Περισσότεροι από 17.000 στοιβάζονται σε δομές με χωρητικότητα μόλις 6.000, δήλωσαν οι ΜΚΟ την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι το κέντρο μεταναστών στη Μόρια, στη Λέσβο, είναι γεμάτο λύματα, ενώ υπάρχουν αναφορές για σεξουαλική βία και κακοποίηση.

«Είναι το λιγότερο ντροπή να περιμένει κανείς ότι οι άνθρωποι θα υπομείνουν τέτοιες τρομακτικές συνθήκες σε ευρωπαϊκό έδαφος», ανέφεραν οι ΜΚΟ σε δήλωσή τους.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη μετανάστευση, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι γνωρίζει πως «υπάρχουν προβλήματα σήμερα, ιδιαίτερα στο καμπ της Μόρια». Η Κομισιόν κάνει «οτιδήποτε μπορεί» για να υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές λειτουργικά και οικονομικά, πρόσθεσε.

«Τα χρήματα δεν είναι το ζήτημα», είπε. «Η Ελλάδα είχε και θα συνεχίσει να έχει όλη τη χρηματοδοτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές προκλήσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη μεταφέρει ορισμένους αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική χώρα. Έχει καλέσει την ΕΕ να της δώσει περισσότερα κεφάλαια και υποστήριξη.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι οι πιθανές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ιντλίμπ στην ελληνική κατάσταση είναι δύσκολο να κριθούν. Μία αβεβαιότητα είναι αν η Αγκυρα θα ανοίξει τα σύνορά της για να επιτρέψει στον κόσμο να ξεφύγει. Ακόμη και αν οι πολίτες διασχίσουν τα σύνορα, δεν είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν προς την ΕΕ: Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί περισσότερους από 3,5 εκατ. Σύρους πρόσφυγες.

Η ΕΕ σύναψε τη συμφωνία του 2016 με την Τουρκία, υπό την οποία συμφώνησε να καταβάλει 6 δισ. ευρώ με αντάλλαγμα η Άγκυρα να πάρει πίσω μετανάστες που περνούν από το έδαφός της στα ελληνικά νησιά.

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news