facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

DW:Τα γερμανικά ΜΜΕ για την παραίτηση Τόσκα

Η παραίτηση του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν στο «μπαλάκι» ευθυνών μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης όσον αφορά τις φονικές πυρκαγιές.

Την είδηση της παραίτησης του έλληνα αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα δημοσιεύουν τα γερμανόφωνα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SWR επισημαίνει ότι: «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα παραιτήθηκε ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. (σ.σ. Ο Νίκος Τόσκας) δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του μετά την απώλεια 89 ανθρώπινων ζωών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτή την παραίτησή του. Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει μεν ότι αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή την καταστροφή, αλλά επισημαίνει ότι για τις πυρκαγιές φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις διότι τα αυθαίρετα κτίσματα και οι δρόμοι-αδιέξοδα στις πληγείσες περιοχές προέκυψαν κατά τη διάρκεια της δικής τους θητείας».
Η εφημερίδα Augsburger Allgemeine υπό τον τίτλο «ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη παραιτείται μετά από τις δασικές πυρκαγιές», αναφέρει: «Περίπου 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού [...] Ο Τόσκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την αστυνομία, την πυροσβεστική και την προστασία του πολίτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει μετά την απώλεια τόσων ανθρώπων».
«Ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις» 
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι
Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μάτι
Για το ίδιο θέμα η Γερμανική ΡαδιοφωνίαDeutschlandfunk γράφει στην ιστοσελίδα της: «Στην Ελλάδα παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τόσκας. Ο λόγος είναι οι δασικές πυρκαγιές που προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων. Ο Τόσκας ανέφερε ότι με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων, δεν μπορεί να συνεχίσει. [...] Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απέτυχε και ότι η προειδοποίηση των κατοίκων και η εκκένωση των περιοχών δεν έγιναν αρκετά γρήγορα».
Στο θέμα αναφέρεται και η αυστριακή Der Standard. Υπό τον τίτλο «Μετά τις πυρκαγιές έλληνας αναπληρωτής υπουργός υποβάλει την παραίτησή του», η εφημερίδα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δεκτό το αίτημα του Νίκου Τόσκα. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Τσίπρας δεχόταν πιέσεις προκειμένου να υπάρξουν παραιτήσεις. [...] Οι αρμόδιες για τη δημόσια ασφάλεια αρχές δέχθηκαν κριτική και επειδή επί μέρες υπήρχε σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των νεκρών».
H FAZ στο Μάτι
«Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι αρκετοί σκέφτονται πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή»
«Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι αρκετοί σκέφτονται πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή»
Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μάτι με οδοιπορικό και μαρτυρίες κατοίκων από τις πληγείσες περιοχές. Το άρθρο εστιάζει μεταξύ άλλων στις δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, σε πιθανές παραλείψεις, στο πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης στην Ελλάδα αλλά και στην έλλειψη εθελοντικού πυροσβεστικού σώματος: «Μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι, που κόστισαν τη ζωή πολλών ανθρώπων, αρκετοί σκέφτονται τώρα πώς θα μπορούσε στο μέλλον να αποφευχθεί μια τέτοια καταστροφή. Το πρόβλημα είναι και η έλλειψη συλλογικού πνεύματος». Στο άρθρο ο δημοσιογράφος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κανείς δεν κατηγορεί το κράτος για το ότι ξέσπασε φωτιά και ότι έφτασε με ιλιγγιώδη ταχύτητα το Μάτι. Στην Ελλάδα τα ζεστά, ξηρά καλοκαίρια είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο μέρος του οποίου είναι και οι πυρκαγιές. Ούτε για το ότι εκείνη την αποφράδα ημέρα είχε δυτικό άνεμο κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση.  [...] Εδώ υπάρχει όμως ένα άλλο ερώτημα: Στο Μάτι, σε μια περιοχή όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς δεν υπάρχει σειρήνα συναγερμού, όπως μας επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Γιατί;».
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news