facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Μετά τη φωτιά πήρε κλίση το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Γιατί άνοιξαν τρύπες στο πλοίο

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται αυτή την ώρα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μετά το ολονύκτιο θρίλερ που εκτυλίχθηκε με την πυρκαγιά εν πλω, στο γκαράζ του και την αγωνία για 875 επιβαίνοντες.

Η φωτιά ξέσπασε στο πάνω κατάστρωμα του γκαράζ και στο πλωριό μέρος του γκαράζ.

Μόλις έφτασε στον Πειραιά το πλοίο, εκτός από τους 875 επιβάτες που βγήκαν σώοι, βγήκαν επίσης και 4 φορτηγά άθικτα από την πυρκαγιά, η οποία όπως ήταν φυσικό είχε εξαπλωθεί.

Η φωτιά έχει περιοριστεί, με μικρές εστίες να παραμένουν, ενώ το πλοίο έχει πάρει μεγάλη κλίση. Οι άνδρες τη πυροσβεστικής άνοιξαν τρύπες πάνω απ' την ίσαλο γραμμή για να φεύγουν τα νερά. Παράλληλα δύο σκάφη αντιρρυπαντικά μαζεύουν τα νερά για να μην προκληθεί ρύπανση.

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Βασίλειος Ματθαιόπουλος που βρίσκεται στο σημείο, σε δηλώσεις του τόνισε ότι είναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση για το πυροσβεστικό σώμα λόγω της στενότητας του χώρου μέσα στο πλοίο, καθώς υπάρχουν πολλά οχήματα και φορτηγά αλλά και του έντονου καπνού.

Την ίδια ώρα υπάρχει μία «σύγκρουση» μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΟΛΠ, το οποίο διοικείται από την Cosco. Ο ΟΛΠ ζητά να πάρουν το πλοίο από εκεί και να το μεταφέρουν σε σημείο καταφυγής έξω απ' το λιμάνι. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» βρίσκεται εκεί κατά παραχώρηση για λόγους έκτακτης ανάγκης και συνεπώς δεν μπορεί να μείνει πολύ εκεί, καθώς η μπούκα του λιμανιού, όπου και βρίσκεται είναι περιοχή transit που δένουν τα κρουαζιερόπλοια.

Η ανακοίνωση του ΟΛΠ για τις ενέργειές συνδρομής στη διαδικασία ελλιμενισμού του πλοίου

Άμεση αντίδραση της ΟΛΠ Α.Ε. στη φωτιά που ξέσπασε στο
ΕΓ/ΟΓ “Ελευθέριος Βενιζέλος”

Άμεση και αποτελεσματική υπήρξε η αντίδραση των υπηρεσιών της ΟΛΠ Α.Ε. στη φωτιά που εκδηλώθηκε στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 29.08.2018. Πιο συγκεκριμένα οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΛΠ μόλις ενημερώθηκαν για το συμβάν:

α) Διέθεσαν θέση παραβολής για το πλοίο στον προβλήτα κρουαζιέρας και μάλιστα κοντά στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης και η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών και των μελών του πληρώματος.
β) Διέθεσαν ειδική κλίμακα (αεροπορικού τύπου) ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη αποβίβαση των επιβατών και άλλα ειδικά μέσα (κλαρκ, κινητό γερανό, μηχανήματα) για την εξυπηρέτηση των απαιτούμενων ενεργειών.
γ) Διέθεσαν λεωφορεία για τη μεταφορά των επιβατών μετά την αποβίβασή τους.
δ) Διέθεσαν τον επιβατικό σταθμό «Θεμιστοκλής» για την καταγραφή των αποβιβασθέντων, την παροχή νερού στους επιβάτες ακόμη και ειδικών αμαξιδίων σε ΑΜΕΑ.

Γενικότερα το προσωπικό των Τμημάτων Ασφάλειας Λιμένος & Προστασίας Περιβάλλοντος, Κρουαζιέρας & Ακτοπλοΐας και Εργασιακής Λειτουργίας της ΟΛΠ Α.Ε. ανταποκρίθηκε άμεσα και συνέβαλε με τις προσπάθειές του στην ασφαλή εκκένωση του πλοίου. Σημειώνεται ότι τις επιχειρήσεις παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και η Διοίκηση της ΟΛΠ A.E. λόγω της μεγάλης σημασίας που αποδίδει στα θέματα ασφαλείας.

H ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας για την επιχείρηση στο φλεγόμενο πλοίο

Απολογιστική ανακοίνωση για την επιχείρηση στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Ναυτιλίας. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ενημερώθηκε, την 00:03 σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο του γκαράζ του Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» Ν.Χ. 20, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά ν. Ύδρας, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 bf.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει στις 22:00 από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμό το λιμάνι των Χανίων με 875 επιβάτες, 140 άτομα πλήρωμα, 80 φορτηγά οχήματα και 152 Ι.Χ.Ε. οχήματα.
Άμεσα το Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. κινητοποίησε τις Λιμενικές Αρχές Πειραιά, Σπετσών, Ύδρας, Λαυρίου, Σαρωνικού, Αίγινας, Ναυπλίου, Πόρου, Ραφήνας και Σαλαμίνας προς παροχή συνδρομής και στην περιοχή έσπευσαν έντεκα (11) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στελέχη της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ δεσμεύτηκαν τα Ε/Γ – Ο/Γ πλοία «BLUE HORIZON», «ΚΝΩΣΣΟΣ ΠΑΛΛΑΣ», «BLUE STAR I», «BLUE STAR NAXOS», «ΝΗΣΟΣ ΠΟΡΟΣ», τα Φ/Γ πλοία «SEACROWN I» σημαίας Μάλτας, «APUANA D» σημαίας Ιταλίας, «CENTURIUS» σημαίας Marsal Islands, «ERMIONI» Ν.Π. 11995, «YM BUSAN» σημαίας HONG KONG και «SAMANTHA» σημαίας Παναμά. Στην περιοχή επίσης έσπευσαν η Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΛΗΜΝΟΣ», εννέα ρυμουλκά πλοία, δέκα τρία ιδιωτικά σκάφη καθώς και δύο πλοία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ τέθηκαν σε ετοιμότητα η Μονάδα Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ), η Μονάδα Αεροπλάνων Λιμενικού Σώματος (ΜΑΛΣ), τέσσερα ελικόπτερα και C130 της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
Με απόφαση του Πλοιάρχου του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», το εν λόγω πλοίο κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά ενώ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, οι επιβάτες παρέμειναν στους σταθμούς συγκέντρωσης του πλοίου φορώντας τα ατομικά τους σωσίβια.
Τελικά το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά την 04:05, συνοδεία περιπολικών σκαφών του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., της Φρεγάτας «ΛΗΜΝΟΣ» και των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, ενώ οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός, με κλίμακα ξηράς. Στο λιμάνι του Πειραιά ανέμεναν ήδη κλιμακοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για παροχή τυχόν βοήθειας αν απαιτούνταν. Μετά την αποβίβαση των επιβατών, άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εισήλθαν στο πλοίο προκειμένου να κατασβέσουν την πυρκαγιά.
Από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος δόθηκε εντολή στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά και στον φορέα διαχείρισης του λιμένα να εφαρμοστεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προς αποφυγή τυχόν ρύπανσης και τέθηκαν τα μέτρα απορρύπανσης σε ετοιμότητα, ενώ τοποθετήθηκε, προληπτικά, πλωτό φράγμα πέριξ του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».
Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του περιστατικού, ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ και η στρατιωτική ηγεσία του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ στο Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. μετέβησαν άμεσα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Ράπτης Σταμάτιος, όπου είχαν τον γενικό συντονισμό της επιχείρησης, ενημερώνοντας διαρκώς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Από το Α΄ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του «ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» μέχρι αποκατάστασης των ζημιών και προσκόμισης σχετικού βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news