facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Δικαστές κατά κυβέρνησης: «Μαγειρεύουν» τις προαγωγές στον Αρειο Πάγο

Τρία «φάουλ» βλέπει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας κάνει λόγο για «ολίσθημα» της πολιτικής ηγεσίας, αναφορικά με τη διάταξη που μειώνει τον χρόνο της ελάχιστης υπηρεσίας των δικαστών, πριν από την προαγωγή τους στον βαθμό του αντιπροέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Ειδικότερα, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων υποστηρίζει με ανακοίνωσή της ότι:

Η διάταξη για τη μείωση του ελάχιστου ορίου της υπηρεσίας των αρεοπαγιτών και των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και ενώ την ίδια ώρα έχει συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή με στόχο τις αλλαγές στον Κώδικα Οργανισμού των Δικαστηρίων, η οποία έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και κινείται σε εντελώς διαφορετική γραμμή.

«Αυτό που ωστόσο θεωρούμε μεγαλύτερο ολίσθημα είναι ότι τροποποιείται μία διάταξη λίγες εβδομάδες πριν τις προαγωγές των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου και παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή για την αναμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η οποία συστάθηκε από το ίδιο Υπουργείο, ολοκλήρωσε τις εργασίες της πριν ένα μήνα περίπου και κατευθύνθηκε σε εντελώς διαφορετική γραμμή από αυτήν που υιοθέτησε το κατατεθειμένο Σχέδιο Νόμου. Η Ένωση ζητά στην παρούσα φάση την άμεση απόσυρση της διάταξης και την επιλογή των νέων Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου με το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε να μην δημιουργούνται υπόνοιες για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων της τελευταίας στιγμής».

Δεύτερο «φάουλ» για την ένωση δικαστών αποτελεί η διάταξη με την οποία επιχειρείται η θεσμοθέτηση της μείωσης μίας ποινής, εάν έχει προσβληθεί το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου. «Κάτι τέτοιο εκτός του ότι δεν έχει έρεισμα ή προηγούμενο στην κοινοτική νομοθεσία και νομολογία, θέτει υπό αμφισβήτηση το ανεπηρέαστο της δικαστικής κρίσης από δηλώσεις δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών»

Τέλος, η συνδικαλιστική ένωση των δικαστών αντιδρά στην παράταση της θητείας των αθλητικών δικαστών, παρά το γεγονός ότι ο πρόσφατος νόμος 4326/2015 προβλέπει ότι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί ορίζονται για τριετή θητεία χωρίς δυνατότητα ανανέωσής της.

«Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει την αντίθεσή της σε τέτοιες λογικές που καθιστούν άνευ αξίας τους καταλόγους που αποστέλλονται στην Ε.Π.Ο. από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές», καταλήγει η ένωση.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news