facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Στο σκοτάδι η Ύδρα - Τουρίστες ψάχνουν εισιτήρια για να φύγουν

Το νωρίτερο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας αναμένεται να επανέλθει η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στην Ύδρα: Αυτή την ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί ένταση στο λιμάνι του νησιού, καθώς εκατοντάδες επισκέπτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν εισιτήριο επιστροφής στον Πειραιά έχοντας υποστεί ολοήμερη ταλαιπωρία: Λόγω του μπλακ άουτ, έχει διακοπεί και η υδροδότηση στο νησί, την ώρα που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες. τα εστιατόρια δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν, ενώ οι επιχειρήσεις μετρούν συνολικά ζημιές. Ωστόσο, έως αργά το βράδυ ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν σε θέση να πει με σαφήνεια ποιά είναι η αιτία που έχει προκαλέσει το μπλακ- άουτ, ενώ στο νησί αναμένονταν γεννήτριες ( ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη) προκειμένου να δοθεί έστω προσωρινή λύση για την ηλεκτροδότηση της αρχόντισσας του Σαρωνικού. 

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε νωρίτερα στο twitter ο δημοσιογράφος του Skai Νίκος Υποφάντης οι κάτοικοι της Ύδρας ζητούν αφενός να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφετέρου να δρομολογηθούν πλοία ώστε όσοι θέλουν να μπορέσουν να φύγουν από το νησί. 


Μετά  από αίτημα της Περιφέρειας Αττικής και κατόπιν εντολής του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου, διατέθηκε η Υδροφόρα ΣΤΥΜΦΑΛΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία τις επόμενες ώρες καταπλέει στη ν. Ύδρα για την κάλυψη αναγκών υδροδότησης της νήσου.

Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, εισηγήθηκε να κηρυχθεί η Ύδρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Περιφέρεια: 
«Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εισηγήθηκε να κηρυχθεί ο Δήμος Ύδρας, η Περιφερειάρχης Αττικής.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης πήρε αυτή την απόφαση για αίτημα κήρυξης εκτάκτου ανάγκης προς τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Ξενοκράτης, ΚΥΑ 1299/2003 (ΦΕΚ Β 423), επειδή η καταστροφή οφείλεται σε τεχνολογικό συμβάν, οι επιπτώσεις του οποίου έχουν άμεση επίδραση σε ζωτικά αγαθά του συνόλου των πολιτών όπως η ύδρευση, ο ηλεκτρισμός και οι επικοινωνίες και ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει μόνος του με ίδια μέσα στην κατάσταση αυτή».







idras34
dias_4


Τι έχει προηγηθεί- Από τις 5.30 τα ξημερώματα χωρίς ρεύμα η Ύδρα 

Χωρίς ρεύμα και νερό παραμένει από τις 5.30 τα ξημερώματα η Ύδρα, όταν προκλήθηκε μπλακ άουτ στο νησί από άγνωστη έως τώρα αιτία. Η διακοπή της ηλεκτροδότησης είχε άμεση συνέπεια και στην υδροδότηση του νησιού, αφού δεν λειτουργούν τα αντλιοστάσια. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει επικοινωνία με το Πολεμικό Ναυτικό για τη μεταφορά νερού στο νησί, που αυτή την περίοδο «βουλιάζει» από τουρισμό, με υδροφόρα πλοία.  Η πολύωρη διακοπή στην ηλεκτροδότηση έχει προκαλέσει απανωτά προβλήματα, αφού τα καταστήματα δεν μπορούν πρακτικά να λειτουργήσουν, εμπορεύματα τίθενται ήδη σε κίνδυνο αλλοίωσης, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που αναζητούν τρόπο για να φύγουν από το νησί. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες η βλάβη φαίνεται να οφείλεται στο δίκτυο διανομής και όχι στη διασύνδεση της Ύδρας. Ήδη τεχνικοί εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος, ωστόσο το έργο τους δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι δεν επιτρέπονται οχήματα πάνω στο νησί.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα αίτια που προκάλεσαν τη διακοπή, ενώ άγνωστος παραμείνει και ο χρόνος αποκατάστασης της βλάβης.
Ο κ. Γιώργος Κουκουδάκης , Δήμαρχος της Ύδρας είπε στο protothema.gr: "Aπό τις 5.30 τα ξημερώματα η Ύδρα δεν  έχει ηλεκτροδότηση. Η ΔΕΗ δυστυχώς μέχρι αυτή την ώρα που μιλάμε (σ.σ. λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι της Κυριακής) δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει ακριβώς που βρίσκεται η βλάβη. Έχει μια ένδειξη η οποία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια, επειδή η μονάδα αφαλάτωσης λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα , η παραγωγή νερού στο νησί να έχει σταματήσει και το νησί εδώ και πολλές ώρες  έχει έλλειψη νερού.  Όλοι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο νησί και θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες ώρες η ΔΕΗ θα αποκαταστήσει τη βλάβη. Πριν νυχτώσει γιατί  ενώ στην αρχή με είχαν διαβεβαιώσει από τη ΔΕΗ ότι θα ήταν πρόβλημα λίγων ωρών, τώρα βλέπω ότι είναι απόγευμα και το πρόβλημα παραμένει".

Από την πλευρά του, ο κ.Μανώλης Τσακίρης, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου της Υδρας, είπε στο protothema.gr:  «Σαν γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου θα ζητήσω την ποινική δίωξη των υπευθύνων διότι αυτό το μπλακ αουτ είναι καταστροφικό για το νησί μας και τον τουρισμό. Αυτή τη στιγμή το νησί είναι γεμάτο από κόσμο και φεύγουν αλλόφρονες οι άνθρωποι. Δεν μπορείς να κάνεις ένα μπάνιο, τα παγωτά, τα τρόφιμα στα ψυγεία έχουν λιώσει γιατί είναι πολλές οι ώρες που είμαστε χωρίς ρεύμα στο νησί. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων προσπαθούν οι άνθρωποι να σώσουν ό,τι μπορούν χρησιμοποιώντας πάγο αλλά δεν είναι λύση αυτό. Είναι μεγάλη δυσφήμιση αυτό για το νησί μας». 







Τι λέει ο ΔΕΔΔΗΕ για το μπλακ- άουτ 
Ο ΔΕΔΔΗΕ με αφορμή την ολική διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ύδρα, διευκρινίζει ότι συνεχίζει μέχρι και αυτή την ώρα (σ.σ. στις 5 το απόγευμα της Κυριακής) τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση του νησιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, προχώρησε αμέσως μετά τη διακοπή στην επιθεώρηση του Δικτύου από τον Υποσταθμό Κρανιδίου μέχρι τη Θερμησία (συνολικού μήκους περίπου 25 χλμ) καθώς και των υποβρύχιων διασυνδέσεων του νησιού, ενώ τα συνεργεία του επιθεώρησαν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες - καθώς απαγορεύεται η χρήση οχήματος - το Δίκτυο της Ύδρας. 

Ταυτόχρονα έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση μεταφορά Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, προκειμένου να επανηλεκτροδοτηθεί το νησί σε περίπτωση που η αποκατάσταση της βλάβης αποδειχθεί χρονοβόρα. 

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητάει συγνώμη για την ταλαιπωρία των καταναλωτών και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιοριστεί η ενόχλησή τους.

Επιχειρηματίες στην Υδρα: Μεγάλη η ζημιά

Για οικονομική καταστροφή μιλά από την πλευρά του, ο κ.Κώστας Κεχαγιόγλου, ιδιοκτήτης εστιατορίου. "Κλείνει το ένα μαγαζί μετά το άλλο, εδώ στην Ύδρα εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Είναι μεγάλη καταστροφή αυτό για το νησί μας και μάλιστα πάνω στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Αναγκάστηκα να πετάξω όλα τα φαγητά και να διώξω 100 πελάτες σήμερα. Και περιμένω άλλους 70 πελάτες για απόψε το βράδυ, τους οποίους θα διώξω κι αυτούς γιατί δεν μπορείς να τους ταϊσεις από τη στιγμή που δεν υπάρχει ρεύμα και νερό. Είναι πάρα πολλές οι ώρες χωρίς ρεύμα το νησί και από ότι βλέπω δύσκολα θα λυθεί το θέμα. Είναι δυσφήμηση για το νησί και καταστροφή για εμένα, γιατί ποιος θα με αποζημιώσει εμένα, τώρα; Το κράτος;», λέει.

Αντίστοιχα εκτεταμένα προβλήματα με διακοπές στην ηλεκτροδότηση φέτος το καλοκαίρι υπήρξαν και σε άλλα νησιά και κυρίως στη Μύκονο.

Σημειώνεται ότι το μπλακ άουτ στο νησί του Αργοσαρωνικού έρχεται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη βλάβη στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης στην Παλλήνη που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς ρεύμα επί ώρες η μισή Αττική.

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news