facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Ο δήμαρχος Μυκόνου μηνύει Τόσκα και αρχηγό της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στο νησί

Μήνυση κατά του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για τον πρώην αρχηγό της Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα ο οποίος μέχρι πριν περίπου δέκα ημέρες είχε την ευθύνη για τα μέτρα αστυνόμευσης στο νησί, για την υποστελέχωση του Α.Τ Μυκόνου και την εγκληματικότητα που μαστίζει τη Μύκονο κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο δήμαρχος του νησιού των ανέμων κ. Κωνσταντίνος Κουκάς.

Η μήνυση κατετέθη σήμερα το πρωί ενώ ο κ. Κουκάς έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη προκειμένου να εκθέσει εκ νέου την κατάσταση και να ζητήσει συνδρομή στο ζήτημα της αστυνομικής ενίσχυσης την οποία θεωρεί επιβεβλημένη σε ένα νησί που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο.

Μάλιστα όπως τονίζει στο protothema.gr δεν είναι η πρώτη φορά που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη καθώς και πριν από περίπου δύο εβδομάδες κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία Σύρου για όλα όσα έκτροπα συμβαίνουν στη Μύκονο υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος χωρίς όμως να υπάρξει ανταπόκριση από την Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο.



“Εδώ και δύο χρόνια με έμφαση φέτος το καλοκαίρι κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ότι το Α.Τ Μυκόνου πρέπει να στελεχωθεί με επαρκές ανθρώπινο δυναμικό. Τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι υπάρχουν καταστάσεις ανομίας και το Α.Τ Μυκόνου λόγω υποστελέχωσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια σε όλα αυτά τα περιστατικά. 


Σωρεία επιστολών ακόμη και αναφορά μου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου δεν έχουν βρει ανταπόκριση και κανείς δεν έσκυψε σοβαρά στο πρόβλημα της Μυκόνου” αναφέρει επισημαίνοντας πως “Η επίσκεψη μου επισπεύσθηκε δέχθηκε να με συναντήσει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καθώς κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τη μη στελέχωση του Α.Τ Μυκόνου.

Δεν γίνεται το νησί της Μυκόνου που προσφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία να έχει μόλις 40 αστυνομικούς και ζητάμε αστυνομική παρουσία. Αν σε αυτή τη χώρα θέλουμε τουρισμό πρέπει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Τουρισμός χωρίς αστυνομική παρουσία και ασφάλεια πολιτών και επισκεπτών δεν γίνεται”. Τονίζει δε, ότι και η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ενώ αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη επισημαίνει πως “Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ποικιλοτρόπως, ωστόσο σήμερα για ακόμη μια φορά θα συναντήσω τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να του εξηγήσω όσα έχουν γίνει. Ο κόμπος έχει φθάσει στο χτένι, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προχθές δέχθηκε μια βίαιη επίθεση εντός του παραδοσιακού οικισμού της Μυκόνου, καλούμε το κράτος να πράξει τα δέοντα, να αναλάβει τις ευθύνες του και να στελεχώσει άμεσα το Α.Τ. Η Μύκονος είναι εν μέσω της τουριστικής περιόδου έχουμε τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες έντονης τουριστικής προσέλευσής και έχουμε έναν χειμώνα μπροστά μας που πρέπει να προστατεύσουμε τους κατοίκους του νησιού. Το κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του”. 

Τι λέει η αναφορά 

Ο κ. Κουκάς στη μηνυτήρια αναφορά του εστιάζει στις ελλείψεις του αστυνομικού προσωπικού αναφέροντας σύμφωνα με πληροφορίες πως υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε αστυνομικό προσωπικό οι οποίες δυσχεραίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη λειτουργία των υπηρεσιών, αυξάνουν ραγδαία την εγκληματικότητα και μειώνουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Αναφέρει δε ότι παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της δημοτικής αρχής της Μυκόνου, ήδη από αρχές Φεβρουαρίου 2018 αλλά και το 2017, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο νησί τα τελευταία χρόνια λόγω της σωρείας των αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα κατά τους θερινούς μήνες αλλά και για την ανεπάρκεια του υπάρχοντος στη Μύκονο αστυνομικού προσωπικού, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ανταπόκριση προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα απίστευτα αυτά φαινόμενα εγκληματικότητας στο νησί που προσβάλλουν τόσο έννομα αγαθά των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών της Μυκόνου (όπως επί παραδείγματι αυτά της ιδιοκτησίας, της τιμής, της σωματικής ακεραιότητας), όσο και τη φήμη και εικόνα του νησιού σε διεθνές επίπεδο. Επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι “Υπήρξε συνεχής αλληλογραφία και παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής στα αρμόδια Υπουργεία, το Γραφείο του Πρωθυπουργού, τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και μόνο για το έτος 2018 έχουμε αποστείλει τις κάτωθι επιστολές, με τις οποίες ζητάμε την άμεση στελέχωση του Α.Τ. Μυκόνου και του Λιμεναρχείου αλλά και την αύξηση των πεζών περιπολιών” αναφερόμενος στις επιστολές που έχουν σταλεί. Μάλιστα, όπως αναφέρει “ στον Αρχηγό της ΕΛ.Α.Σ. έχει ήδη κοινοποιηθεί μία επιστολή απευθυνόμενη στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ έχουν σταλεί σωρεία επιστολών στον ίδιο, αναφερόμενες όλες στις αυξημένες ανάγκες του νησιού και στις αξιώσεις του Δήμου σχετικά με την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο νησί. Τελευταία δε του κοινοποιήθηκε η από 31/07/2018 αναφορά του Δημάρχου Μυκόνου ενώπιον της κυρίας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Σύρου περί επανειλημμένης και αδιάκοπης διενέργειας αξιόποινων πράξεων”. 

eisagg1






Καμία ανταπόκριση 

Ο δήμαρχος Μυκόνου, αναφέρει ότι παρά τις δραματικές εκκλήσεις για ενίσχυση της αστυνόμευσης δεν υπήρξε η παραμικρή ανταπόκριση. Επισημαίνει χαρακτηριστικά πως “ Παρά, λοιπόν, την επανειλημμένη ενημέρωση και γνωστοποίηση του μείζονος αυτού προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί της Μυκόνου, δεν υπήρξε ποτέ ικανοποιητική ανταπόκριση του αρμοδίου Αρχηγού της ΕΛ.Α.Σ. σε κανένα από τα αιτήματα του Δήμου Μυκόνου για μετακίνηση – απόσπαση αστυνομικού προσωπικού στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού. Έτσι, λοιπόν, ο Αρχηγός της ΕΛ.Α.Σ. υπέπεσε υπαίτια σε παραβίαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος περί υποχρέωσης απόσπασης του αναγκαίου προσωπικού στο Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, λόγω της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας στο νησί, με περαιτέρω συνέπεια την παρακώλυση της ομαλής λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος και την αδυναμία παροχής των προσηκουσών υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες της Μυκόνου, μη εξασφαλίζοντας έτσι τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική αστυνόμευση στο νησί, παρά την αποδεδειγμένη γνώση επί του προβλήματος. Περαιτέρω, για την ανωτέρω δραματική κατάσταση που επικρατεί στο νησί έχει επίσης κατ’ επανάληψη ενημερωθεί και ο αρμόδιος πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως προκύπτει και από τις ανωτέρω επιστολές, ο οποίος, ως πολιτικός προϊστάμενος του Αρχηγού της ΕΛ.Α.Σ. δεν προέβη σε καμία ενέργεια ούτε έδωσε και κάποια εντολή, ως όφειλε, προκειμένου να στελεχωθεί προσηκόντως το Αστυνομικό Τμήμα Μυκόνου, με αποτέλεσμα – ενδεχομένως – να στοιχειοθετείται ποινική του ευθύνη λόγω παράβασης (δια παραλείψεως) του καθήκοντός του να επιτηρεί τους υφισταμένους του και να μεριμνά για το συντονισμό και την ομαλή λειτουργία όλων των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας”. 

Σε ο,τι αφορά στο ζήτημα της στέγασης των αστυνομικών επισημαίνει ότι “Ο Δήμος Μυκόνου παρέχει δωρεάν στέγαση σήμερα σε 20 αποσπασμένους αστυνομικούς για όλο το διάστημα της απόσπασής τους που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως και έξι μήνες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των φιλοξενούμενων αστυνομικών κυμαίνεται στα 18-24 άτομα. Οι ανάγκες του νησιού δε δύναται να καλυφθούν με τον ανωτέρω αριθμό αποσπασμένων αστυνομικών σε συνδυασμό με τους μόνιμους υπηρετούντες, γι΄ αυτό και η εικόνα της εγκληματικότητας στο νησί μας παρουσιάζει αυξανόμενους ρυθμούς. Επειδή από το 2013 έχει καταργηθεί η Δημοτική Αστυνομία στο νησί της Μυκόνου, η οποία απαριθμούσε 23 άτομα, δημιουργώντας μεγάλο κενό στην πρόληψη και στην αστυνόμευση κατά την αρμοδιότητά της, ενώ η ιδιωτική εταιρεία φύλαξης των δημόκοινων χώρων του Δήμου Μυκόνου έχει περιορισμένη εμβέλεια δράσεως.
Επειδή από τη με ΑΠ 29-02-2018 επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων με θέμα «Ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό της Δ.Α. Κυκλάδων κατά τη θερινή – τουριστική περίοδο έτους 2018» προκύπτει ότι το ποσοστό έλλειψης προσωπικού για το νησί της Μυκόνου ανέρχεται στο 41%”. 

Κλείνοντας την αναφορά του ο κ. Κουκάς ζητάει από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου “ να διερευνήσετε αν συντρέχει περίπτωση τέλεσης ποινικών αδικημάτων από τον αρμόδιο πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς επίσης και από άλλα πρόσωπα που θα προκύψουν από την έρευνά Σας, αποκαθιστώντας, έτσι, τη νομιμότητα”.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news