facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΕΕ: Ανάκληση φαρμάκων της Zhejiang που περιέχουν την ουσία βαλσαρτάνη

Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη (valsartan) η οποία και παρέχεται από την Zhejiang Huahai Pharmaceuticals, εταιρεία στο Linhai της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η έρευνα άρχισε όταν η εταιρεία ανίχνευσε μια πρόσμιξη, αυτή της Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (Nnitrosodimethylamine, NDMA), στην εν λόγω δραστική, την οποία προμηθεύει σε παρασκευαστές που παράγουν μερικά από τα διαθέσιμα στην ΕΕ φάρμακα βαλσαρτάνης.

Το NDMA ταξινομείται ως πιθανό καρκινογόνο βάσει των αποτελεσμάτων εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο εντοπισμός NDMA ήταν μη αναμενόμενος και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της δραστικής ουσίας.

Οι εθνικές αρχές σε ολόκληρη την ΕΕ ανακαλούν τα φάρμακα που περιέχουν βαλσαρτάνη από την Zhejiang Huahai.

Τα φάρμακα της βαλσαρτάνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παράλληλα, χορηγείται σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Η ανασκόπηση του EMA θα διερευνήσει τα επίπεδα NDMA στα εν λόγω φάρμακα, τον πιθανό αντίκτυπό σε ασθενείς που τα παίρνουν και τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τη μείωση ή την εξάλειψη της πρόσμιξης από τις μελλοντικές παρτίδες που παράγει η εταιρεία.

Για λόγους πρόληψης, οι ειδικοί θα εξετάσουν επίσης κατά πόσον ενδέχεται να επηρεαστούν άλλα φάρμακα με βαλσαρτάνη.

Ο ΕΟΦ διευκρινίζει ότι μόνο ορισμένα φάρμακα της βαλσαρτάνης στην ΕΕ επηρεάζονται και αυτά ανακαλούνται.

Συστήνει στους ασθενείς που τα χρησιμοποιούσαν, να διακόψουν την λήψη τους, εκτός εάν ιατρός ή φαρμακοποιός ορίσει διαφορετικά.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως είναι δυνατόν να χορηγηθεί διαφορετικό φάρμακο βαλσαρτάνης ή εναλλακτική θεραπεία με την επόμενη συνταγή.

Τέλος οι εθνικές αρχές θα προχωρήσουν σε ενημέρωση φαρμακοποιών κι επαγγελματιών υγείας εν γένει, σχετικά με το ποια φάρμακα θα ανακληθούν.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news