facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Θεσσαλονίκη: Στη Γαλλία θα εκδοθεί ο «Mr. Bitcoin» για το «ξέπλυμα» 130 εκατ. ευρώ

Την έκδοση του 39χρονου Ρώσου «βασιλιά» των bitcoins Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία αποφάσισε σήμερα το μεσημέρι το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης. Είναι η τρίτη χώρα που ζήτησε την παράδοση του διαχειριστή μεγάλης διαδικτυακής πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων, μετά τη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2017 σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Χαλκιδική, όπου έκανε τις διακοπές του.

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον Mr. Bitcoin ότι από τις αρχές του 2016 μέχρι και τις ημέρες που είναι κρατούμενος στην Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι διαχειριστής της πλατφόρμας “btc-e” μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Οι Γάλλοι στα διωκτικά τους έγγραφα ανέφεραν πως στην πλατφόρμα αυτή κατέληγαν bitcoins που προέρχονταν από λύτρα κυβερνοεπιθέσεων, με 5.700 θύματα παγκοσμίως και λεία 20.643 bitcoins που την περίοδο εκείνη υπολογίστηκαν σε 130 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των θυμάτων αναφέρεται πως είναι περισσότεροι από 100 Γάλλοι σε έξι διαφορετικές πόλεις. Οι κατηγορίες αφορούν τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κατ’ εξακολούθηση μέσω επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.

Ο 39χρονος αρνήθηκε να εκδοθεί στη Γαλλία, όπως είχε αρνηθεί να εκδοθεί στις Η.Π.Α. Αυτή τη φορά μάλιστα αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εφετών είπε πως «εφόσον εγώ ήμουν και στην Ελλάδα όταν διέπραξα αυτό το αδίκημα, αφού πράγματι είμαι διαχειριστής, για ποιόν λόγο δεν διώκομαι και στην Ελλάδα». Επέμεινε ότι η διαχείριση της πλατφόρμας με συναλλαγές bitcoins δεν περιέχει τίποτε παράνομο.

Η άποψή του για τη διαχείριση της πλατφόρμας διατυπώθηκε πρώτη φορά, καθώς στις προηγούμενες αιτήσεις έκδοσης είπε πως μόνον ήταν τεχνικός και ότι δεν γνώριζε ειδικότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο προκάλεσε την πρόταση της εισαγγελέα να εξεταστεί εάν έχει τελέσει και στην ελληνική επικράτεια τα αδικήματα.

Ο Βίνικ ήδη έχει αποφασιστεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ για απάτη μέσω του διαδικτύου με συναλλαγές σε bitcoins που φτάνουν τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όπως και στη Ρωσία για υπεξαίρεση μικροποσού. Πρόσφατα διατυπώθηκε και συμπληρωματικό αίτημα από τη Ρωσία για απάτη με bitcoins και στη ρωσική επικράτεια. «Τα κρατικά συστήματα και οι αρχές έχουν τα δικά τους συμπεράσματα. Γι’ αυτό και με κατηγορούν όλοι. Εγώ δεν είπα ότι έκανα κάτι παράνομο. Έκανα μεταφορές ηλεκτρονικού χρήματος μέσω της πλατφόρμας αυτής», υποστήριξε.

Το αίτημα έκδοσης του Mr. Bitcoin από ΗΠΑ και Ρωσία βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία το αίτημα έκδοσης σε ευρωπαϊκή χώρα αποφασίζεται από τον Άρειο Πάγο. Νομικοί έλεγαν ότι στην περίπτωση αυτή προηγείται το ευρωπαϊκό αίτημα, χωρίς να διατυπώνεται σαφώς στο νόμο, όμως προκύπτει από τη νομολογία, όμως ενδεχόμενα πάλι το βάρος να αναλάβει πάλι ο υπουργός

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news