facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣΚαλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους


ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

DW:H Ελλάδα αφετηρία νέων προσφυγικών ροών

Frontex και βαυαρός υπ. Εσωτερικών καταλογίζουν στην Αθήνα ευθύνη για την αύξηση των προσφύγων στα κράτη της ΕΕ. Στο 17% καταγράφουν πλέον οι δημοσκοπήσεις την AfD, μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες.

Μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να κατέληξε – τουλάχιστον προσωρινά -  σε μια συμφωνία στην πολιτική ασύλου και στον έλεγχο των συνόρων, η σχετική συζήτηση όμως συνεχίζεται. Όπως ανακοινώνει ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τη σύμφωνη γνώμη του ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ, στα σύνορα της Βαυαρίας με την Αυστρία θα πραγματοποιεί ελέγχους, εκτός από την ομοσπονδιακή, και η βαυαρική συνοριακή αστυνομία.
Σύμφωνα όμως με τον κ. Χέρμαν μόλις το 1/4 των παράτυπων μεταναστών έρχονται μέσω των συνόρων Αυστρίας-Γερμανιας. «Σημειώνουμε μια αύξηση της παράνομης εισόδου από τη Δημοκρατία της Τσεχίας», δηλώνει ο βαυαρός υπουργός. Οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την Ελλάδα ή τη Σερβία για να φτάσουν στη Γερμανία. Για να περιορίσει τις ροές μέσω των δυτικών Βαλκανίων ο Γ. Χερμάν ζητά δυνάμεις της Frontex να αποσταλούν στα σύνορα της Σλοβενίας, που είναι μέλος της ζώνης του Σένγκεν, και της Κροατίας, που αν και κράτος μέλος της ΕΕ δεν ανήκει στο Σένγκεν. Κατ´ αυτόν τον τρόπο ο βαυαρός υπουργός Εσωτερικών ελπίζει να μειώσει τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που εισέρχονται στη Βαυαρία μέσω Τσεχίας.
Καμία καταγραφή σε Eurodac στον Έβρο
Belgien Frontex-Direktor Fabrice Leggeri in Brüssel (picture-alliance/AP Photo/G. Vanden Wijngaert)
Λετζερί: Από την Ελλάδα μέσω των Δ. Βαλκανίων η νέα οδός
Την Ελλάδα ως αφετηρία μιας νέας βαλκανικής οδού προσφύγων φωτογραφίζει και ο διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζερί. Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη Welt αναφέρει ότι αυτή η διαδρομή ξεκινά από την Ελλάδα και διασχίζει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Όσοι πρόσφυγες έχουν προορισμό τη Γερμανία και τη Βόρεια Ευρώπη συνεχίζουν το δρόμο τους μέσω Αυστρίας και Τσεχίας. Άλλοι πάλι επιδιώκουν μέσω της Σλοβενίας να φτάσουν στην Ιταλία και από εκεί στη Γαλλία ή ακόμη να συνεχίσουν το ταξίδι τους ως τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τον κ. Λετζερί ο αριθμός των προσφύγων στη νέα βαλκανική οδό ανέρχεται μηνιαίως στους 800.

Αναφερόμενος στη Ελλάδα ο διευθυντής της Frontex επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία στον Έβρο, τότε οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να καταγράψουν τα στοιχεία τους στα σύνορα. Και αυτό επειδή «εκεί δεν υπάρχουν hotspots» τονίζει ο κ. Λετζερί. Για να καταγραφούν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac με τα δαχτυλικά τους αποτυπώματα θα πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης Welt πολλοί από αυτούς που εισέρχονται στον Έβρο παράνομα στην Ελλάδα συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη χωρίς να έχουν προηγουμένως ταυτοποιηθεί. Οπότε δεν μπορούν βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου να επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, αν αιτηθούν άσυλο σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός στο 47%
Deutschland SPD im Abwärtstrend (imago/R. Peters)
Οι Σοσιαλδημοκράτες στο 17%
Οι πρόσφατες διαμάχες στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πολιτική ασύλου είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τη δημοτικότητα των κομμάτων. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου EMNID επωφελούμενο της κακής εικόνας των κυβερνητικών κομμάτων είναι το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που αυξάνει κατά 3% το ποσοστό του και φτάνει για πρώτη φορά το 17%. Το ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο πέφτει κατά 2 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Πτώση σημειώνουν και τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU/CSU. Αντί το 32% το ποσοστό τους κυμαίνεται τώρα στο 30%. Με το 47% των ψήφων ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα είχε πλέον πλειοψηφία στη βουλή. Τα δε ποσοστά των άλλων κομμάτων δεν έχουν αλλάξει: οι Πράσινοι παραμένουν στο 12%, Αριστερά και Φιλελεύθεροι στο 9%.
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news