facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Αλλαγές από την κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τον Οικογενειακό Γιατρό

Νέες προτάσεις, στο...παρά πέντε της λήξης των συμβάσεων των παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων του ΕΟΠΥΥ, καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μία ακόμη προσπάθεια να δελεάσει τους υποψήφιους οικογενειακούς γιατρούς και να στελεχώσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Σύμφωνα με απόφαση του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, που είχε αναρτηθεί την περασμένη εβδομάδα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, η 15η Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα ισχύς των συμβάσεων με τους 2.500 παλαιούς συμβεβλημένους παθολόγους και παιδιάτρους του ΕΟΠΥΥ. Πλέον, με την ασφυκτική πίεση του χρόνου και με τους γιατρούς να μην εκφράζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για υπογραφή νέας σύμβασης, το υπουργείο Υγείας έδωσε παράταση στην ισχύ των παλαιών συμβάσεων μέχρι τέλος Ιουλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την ΠΦΥ, κ. Σταμάτη Βαρδαρού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, κ. Τάκη Γεωργακόπουλου, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί -παθολόγοι, γενικοί γιατροί, παιδίατροι- θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό. Σημειώνεται πως αν λήξουν οι συμβάσεις των ιδιωτών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά μένουν ακάλυπτοι οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού οι οποίοι θα πρέπει στην περίπτωση αυτή να πληρώνουν για την επίσκεψή τους σε γιατρό.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης οι εκπρόσωποι των οικογενειακών γιατρών ενημερώθηκαν για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους γενικούς γιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς.

Ο Α. Ξανθός επεσήμανε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα «υπάρχει περιθώριο συνεννόησης έτσι ώστε το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς τόσο στους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) όσο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται ένα ολικό «φτιασίδωμα» των συμβάσεων όπως προτείνονταν μέχρι τώρα στους ενδιαφερόμενους γιατρούς. Όπως περιγράφει χαρακτηριστικά το υπουργείο, «σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό».

Το νέο, «ελκυστικό» για τους γιατρούς σύστημα

Πιο συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε:

Να αμείβονται οι οικογενειακοί γιατροί από τους ασθενείς, που εξετάζουν εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως που προβλέπει η σύμβασή τους με τον Οργανισμό.

Να καταργηθεί ο περιορισμός της υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου, Δευτέρα έως Παρασκευή, με την προϋπόθεση ότι οι οικογενειακοί γιατροί θα τηρούν το υποχρεωτικό 20ωρο εξέτασης ασθενών εβδομαδιαίως.

Εξαιρούνται οι κατ' οίκον επισκέψεις σε ασθενείς από τις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού.

Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Ανοίγει η πλατφόρμα για επικουρικό προσωπικό στο ΕΣΥ

Στο μεταξύ, ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής loipoepikouriko.moh.gov.gr, για την πρόσληψη


αι τοποθέτηση του Λοιπού Επικουρικού Προσωπικού, πλην γιατρών, με κριτήρια και μοριοδότηση όπως του ΑΣΕΠ.

Η δυνατότητα υποβολής των αιτήσεων ξεκίνησε σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30/7/2018 και ώρα 24.00.

Οι ενδιαφερόμενοι πριν προχωρήσουν στην διαδικασία καταχώρισης της αίτησής τους οφείλουν να ενημερωθούν από τις αναλυτικές οδηγίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην εφαρμογή.

Στη συνέχεια, θα καταρτιστούν και θα αναρτηθούν οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι ανά Δ.Υ.Πε και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τις δεκαπέντε (15) Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους. Οι Φορείς στο προαναφερόμενο διάστημα, θα προβούν σε αιτήματα έγκρισης πρόσληψης λοιπού προσωπικού, συνοδευόμενα από τις αντίστοιχές πιστώσεις.

Όταν ένα αίτημα εγκριθεί, η αρμόδια Δ.Υ.Πε πρέπει να απορροφήσει και να τοποθετήσει το εγκεκριμένο προσωπικό κατά σειρά προτίμησης από τους ηλεκτρονικούς καταλόγους που διαθέτει.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news