facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

«Κλεισθένης 1»: Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τριπλές εκλογές Μάιο 2019

Να μην αλλάξει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών στην πρώτη εφαρμογή του «Κλεισθένη 1», ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν σήμερα το βράδυ στο ν/σ του υπουργείου Εσωτερικών 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που προκαλεί εντύπωση δεδομένης της φημολογίας, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, για ταυτόχρονες εθνικές και ευρωεκλογές τον Μάιο, θεσμοθετείται, o β γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να διεξαχθεί, όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης», τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές και, προφανώς, τις εθνικές εκλογές.

Μένει να διαπιστωθεί την Πέμπτη, που ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης (σ.σ. το νομοσχέδιο του οποίου προβλέπει εκλογές στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2019) θα κληθεί να την κάνει δεκτή, αν οι βουλευτές βρίσκονται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Αν γίνει δεκτή η τροπολογία, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, λόγω προφανώς των εξελίξεων στο Μακεδονικό, αλλάζει το σχεδιασμό της, και οδηγείται σε τριπλές εκλογές το Μάιο του 2019.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις προβλέψεις του «Κλεισθένη 1» για αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, αν οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές το Μάιο και η ΝΔ κερδίσει, τότε με δεδομένο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει την απλή αναλογική, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της (πολύ) ενισχυμένης αναλογικής του «Καλλικράτη». Κάτι που βεβαίως, δεν εξυπηρετεί καθόλου το κυβερνών κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει μόλις 20 στους 325 δημάρχους και 2 στους 13 περιφερειάρχες.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των 16 βουλευτών «λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε (5) έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023″.

Υπενθυμίζεται ότι η θεσμοθέτηση των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο σημαίνει παράταση της θητείας των αιρετών για τέσσερις μήνες (από 31.8 σε 31.12), για την οποία , όπως έχει αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, ετοιμάζεται προσφυγή στο ΣτΕ από αιρετούς. Προσφυγή, που σύμφωνα με νομικούς έχει πολλές πιθανότητες να γίνει δεκτή. Κάτι που σημαίνει ότι και σε αυτή την περίπτωση οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2019 θα γίνουν τον Μάιο και όχι τον Οκτώβριο.

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news