facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Το Washington Group αποφασίζει για το χρέος της Ελλάδας χωρίς την Ελλάδα

Tο ελληνικό χρέος θα βρεθεί και σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων του Washington Group, όπου οι επικεφαλής των θεσμών και οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας θα συναντηθούν με σκοπό να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρούσα θα είναι κατά τις πληροφίες και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο περιθώριο της συνάντησης G7 στον Καναδά, οι πρωταγωνιστές του ελληνικού προγράμματος θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε απόφαση για το μέγεθος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αυτή η απόφαση θα κρίνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα (μέχρι τις 20 Αυγούστου) με χρηματοδότηση. Πάντως, οι προσδοκίες για μία τέτοια συμφωνία μειώνονται από τη στιγμή που το κόμμα της Μέρκελ φαίνεται να μη θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου όσο απαραίτητη τη θεωρούσε στο παρελθόν.

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής προϋπολογισμού της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU/CSU δήλωσε στους Financial Times ότι «καθώς το ΔΝΤ πιέζει για μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους, τίθεται το ερώτημα: Είναι η τιμή της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα υπερβολικά υψηλή;». Αυτή η διαφοροποίηση στην κοινοβουλευτική ομάδα CDU/CSU, που αποτελούσε και τον βασικό υπέρμαχο της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα μπορούσε να συμβάλει στη συζήτηση που θα εξελιχθεί σήμερα το πρωί. «Είναι θέμα εάν το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα με συνεισφορά μόλις 1,6 δισ. ευρώ, όταν το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ δεν θα έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο», δήλωσε ο κ. Ρίμπεργκ.

Το Ταμείο από την πλευρά του επιμένει ακόμη σε θέσεις που πόρρω απέχουν από αυτές της Γερμανίας, καθώς θεωρεί ότι το ύψος της ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο για να το καταστήσει βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνει μία επιμήκυνση των πληρωμών των δανείων του δεύτερου προγράμματος (ΕFSF) για 10-15 χρόνια τουλάχιστον (η Γερμανία θέλει πολύ μικρότερη).

Συγχρόνως ζητεί ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους να τίθεται σε λειτουργία απολύτως αυτόματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται σήμερα, καθώς τα χρονικά όρια έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με το καταστατικό του Ταμείου, για να προχωρήσει σε εκταμίευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και μία αξιολόγηση, κάτι το οποίο χρονικά δεν θα είναι εφικτό αν η συμφωνία για το χρέος δεν γίνει τις επόμενες ημέρες.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news