facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Telegraph: Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το Σκοπιανό

Η Αυστρία απειλεί να σαμποτάρει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, αν η ΕΕ δεν τερματίσει τις ενταξιακές συζητήσεις με την Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα ερμηνεύει την κίνηση αυτή ως ένα ακόμη σημάδι της βαθιάς διάστασης απόψεων στην Ενωση, που είναι ήδη διχασμένη εξαιτίας του μεταναστευτικού.

Στη συμφωνία- που επιτεύχθηκε με προσπάθεια σημειώνει το δημοσίευμα- η ΠΓΔΜ δέχθηκε να αλλάξει το όνομά της σε Βόρεια Μακεδονία, με αντάλλαγμα την υπόσχεση της Αθήνας να μην μπλοκάρει τις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν στην ΕΕ. Ομως, η συμφωνία μπορεί τώρα να εκτροχιαστεί στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο της 28ης Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που μίλησαν στη βρετανική εφημερίδα.

Οι συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ολοκληρώνονται συνήθως με τη δημοσίευση συμπερασμάτων, τα οποία λειτουργούν ως πολιτικές οδηγίες προς την Κομισιόν. Η Αυστρία έχει ενημερώσει διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ότι θα «τορπιλίσει» όποια συμπεράσματα για μεγέθυνση της ΕΕ, αν σε αυτά αναφέρεται η Τουρκία, μαζί με την ΠΓΔΜ και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ενωση.

«Η Αυστρία μας έχει πει ότι θα μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την Τουρκία», είπε στην Telegraph ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Το να μπλοκάρει μία μόνο χώρα τα συμπεράσματα δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά πρόκειται για κάτι σπάνιο και συνήθως είναι η έσχατη λύση, σημειώνει το δημοσίευμα.

Αυτή η απειλή, αν υλοποιηθεί, θα ενίσχυε την πολιτική πίεση στον Ζόραν Ζάεφ και τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει η Telegraph. «Ο Ζάεφ πρέπει να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο και από δημοψήφισμα, ενώ ο Τσίπρας, που επέζησε από πρόταση δυσπιστίας το Σάββατο για τη συμφωνία, επίσης αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ και η αντιπολίτευση είναι ενάντια στη συμφωνία, αλλά η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι το “καρότο” για να πείσει τον λαό να τη στηρίξει, στο δημοψήφισμα. Αν δεν υπάρξουν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τότε δεν θα υπάρχει και “καρότο”», σχολίασε άλλος διπλωμάτης της ΕΕ.

Στις Βρυξέλλες, θα συνεχίσουν τη διαπραγμάτευση για τα συμπεράσματα μέχρι τη Σύνοδο, που θα γίνει σε δύο εβδομάδες, αλλά η Βιέννη δεν έχει δείξει καμία διάθεση να μαλακώσει τη σκληρή στάση της, παρότι υποστηρίζει τις ενταξιακές συζητήσεις για κάποιες από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Οταν ρωτήθηκε από την Telegraph, η αυστριακή κυβέρνηση- που τον επόμενο μήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ- επιβεβαίωσε ότι δεν έχει αλλάξει στάση.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, επανειλημμένα έχει ζητήσει να μπει ένα τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Το παρασκηνιακό δράμα στις Βρυξέλλες μπορεί να τροφοδοτήσει μια πιθανώς εκρηκτική διένεξη στην ΕΕ, για το μεταναστευτικό, που μπορεί να εξελιχθεί σε κρίση κατά τη Σύνοδο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Ηδη αυτό το θέμα απειλεί τον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news