facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Πότε έρχονται τα εκκαθαριστικά με τον νέο ΕΝΦΙΑ

Με τις νέες αυξημένες, στις περισσότερες περιπτώσεις, τιμές ζώνης θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ 2018. Τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν πιθανότατα τον Αύγουστο ώστε ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μια ακόμη δόση έως τον Ιανουάριο 2019.

Οι νέες τιμές ζώνης αναμένεται να καθοριστούν με υπουργική απόφαση το αργότερο έως τις 20 Ιουνίου.

Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές πρότειναν αυξήσεις στις τιμές σε περίπου 50% των ζωνών και ειδικά σε αστικές ζώνες με μεγάλη συγκέντρωση κατοικιών εκφράζεται η πρόβλεψη ότι τελικά, αν εφαρμοστούν άμεσα, θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του ποσού που βεβαιώνεται με τον ΕΝΦΙΑ. Σήμερα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται σε περίπου 3,2 δισ ευρώ και εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί κατά 300 ή 400 εκατ. ευρώ.

Οι αλλαγές στις τιμές ζώνης που προτάθηκαν:
  • Αυξήσεις τιμών ζώνης κυρίως στις παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές της περιφέρειας. Οι σημαντικότερες αυξήσεις που προτείνονται από τους εκτιμητές βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και το Βόρειο Αιγαίο ενώ ακολουθούν σε αυξήσεις και οι παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νοτίου Ελλάδας γενικότερα. Για παράδειγμα, σε παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές της περιφέρειας με τιμές ζώνης στο επίπεδο των 600 έως 700 ευρώ προτάθηκε η αύξηση ακόμη και κατά 60%, δηλαδή στο επίπεδο των 1.000 έως 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό.
  • Αυξήσεις που σε μερικές περιπτώσεις είναι μεγάλες (π.χ. 30%) προτείνονται και στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές των δυο μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της χώρας (π.χ. Δυτική Αττική, Δυτική Θεσσαλονίκη).
  • Μειώσεις προτείνονται από τους εκτιμητές κυρίως στις υποβαθμισμένες περιοχές των μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων (π.χ. Πατήσια, Κυψέλη) καθώς και σε μεγάλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπως στη δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στη Στερεά Ελλάδα. Πρόκειται για τιμές ζώνης που από το επίπεδο των 1.000 έως 1.200 ευρώ μειώνονται ακόμη και κατά 20% στο επίπεδο των 800 έως 900 ευρώ.
newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news