facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Νέος ΕΝΦΙΑ και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες

«Μπαμ και κάτω» θα αλλάξουν οι αντικειμενικές και ο τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, για τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Όπως έχει προϊδεάσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, αντί να μειωθούν οι αντικειμενικές ή να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, περίπου 1 εκατ. φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σήμερα ή –το πιθανότερο- αύριο θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση με τις νέες αντικειμενικές τιμές και, σχεδόν ταυτόχρονα, θα κατατεθεί και τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές στο φόρο.

Εκεί θα ορίζεται, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ότι πλέον ο ΕΝΦΙΑ θα επιβάλλεται στην τρέχουσα αντικειμενική αξία των ακινήτων και όχι στις τιμές που ίσχυαν την 1η Ιανουαρίου. Με άλλα λόγια οι αντικειμενικές τιμές και ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάζουν πλέον συνέχεια και όχι μια φορά τον χρόνο το πολύ.

Ως προς το ποιες θα είναι οι νέες αντικειμενικές, αν και μέχρι χθες δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα η καταγραφή τους (απομένουν περίπου 700-800 απομακρυσμένες περιοχές και αραιοκατοικημένες περιοχές όπου διαπιστώνονται προβλήματα) στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν «τεστ προσομοίωσης» για να δουν ποιοι πλήττονται και ποιοι ωφελούνται από τις αυξήσεις, ώστε να προσαρμόσουν τους συντελεστές ΕΝΦΙΑ, με στόχο είσπραξης 2,65 δισ. από τον φόρο.

Καθώς δεν απέφυγαν τελικά τις αυξήσεις «μια κι έξω» στις αντικειμενικές, στο οικονομικό επιτελείο θέλουν είτε να αλλάξουν τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ για περιοχές όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν θεαματικά (κυρίως λαϊκά προάστια) είτε να αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου στα 250.000 ή 300.000 όπως ίσχυε πριν το 2015 (από 200.000 ευρώ σήμερα).

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news