facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ηχηρό «ράπισμα» του Αρείου Πάγου σε Κοντονή: Αντισυνταγματική η υποχρεωτική διαμεσολάβηση

Σαν «χάρτινος πύργος» κατέρρευσε το νομοθετικό έργο του υπουργού Δικαιοσύνης, αφού η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με ψήφους 21 υπέρ και 18 κατά έκρινε ότι το άρθρο 182 του νόμου 4512/2018 που προβλέπει την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης είναι αντισυνταγματικό. Ο νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο (17η Ιανουαρίου).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με πρόεδρο τον Βασίλη Πέππα, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Νικόλαο Πιπιλίγκα και με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα Αθανάσιου Κατσιρώδη, έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κοντονή για υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης.

Ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός, καθώς θίγεται ο συνταγματικά προστατευόμενος πυρήνας του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση για το μέσο πολίτη και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιλήφθηκε του θέματος κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού.

Των ενεργειών του κ. Βερβεσού είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία είχε κάνει λόγο για εμφανή αντισυνταγματικότητα του νόμου Κοντονή.

Πάντως, όπως έλεγαν στο protothema.gr με νόημα αρεοπαγίτες η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορούσε να συγκληθεί για το θέμα αυτό με το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει 17 Σεπτεμβρίου και όχι σήμερα όπως έγινε.

Όμως, επικράτησε η άποψη ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ευελπιστώντας ότι οι αρεοπαγίτες (μεταξύ των οποίων είναι ένας αισθητός αριθμός εν δυνάμει προς προαγωγή στις θέσεις των αντιπροέδρων) θα έκριναν συνταγματικό το νομοθέτημά του (νόμο 4512/2018) για την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαμεσολάβηση, θα έκανε τις προαγωγές για την κένωση των 3 θέσεων αντιπροέδρων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Δηλαδή, οι αρεοπαγίτες θα ήταν «όμηροι» προς προαγωγή μέχρι τη σύγκληση της Ολομέλειας και η θέση που θα ελάμβαναν επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου 4512/2018 θα ήταν κριτήριο για την προαγωγή τους.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news