facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ρέγκλινγκ: Δεν πρέπει να αντιστραφούν τα μέτρα για τις συντάξεις

Πάγο στη ρητορική της κυβέρνησης για ενδεχόμενη ακύρωση της μείωσης των συντάξεων έβαλε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και σε ερώτηση για το αν είναι πιθανό μετά το τέλος του προγράμματος να υπάρξουν μικρές αλλαγές στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές δεν θα αντιστραφούν. Με αυτό συμφωνεί η κυβέρνηση, θα είμαστε σε συνεχή διάλογο». Υπενθυμίζεται ότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στις 3 Μαΐου είχε πει ότι πρώτα πρέπει να βγούμε από το Μνημόνιο και μετά να μιλάμε για αλλαγές σε μέτρα όπως οι περικοπές συντάξεων κλπ. ενώ προειδοποίησε ότι οι αγορές παρακολουθούν, ότι οι δαπάνες για συντάξεις είναι υψηλές στην Ελλάδα και ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό μετά τα Μνημόνια.

Παράλληλα έστειλε μήνυμα ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προσθέτοντας ότι «είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη γι' αυτό».

«Οι μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται για την οικονομία και το λαό. Είναι μερικές φορές επίπονο αλλα γνωρίζουμε ότι ο αρχικός πόνος οδηγεί σε καλύτερη κατάσταση και μετά χρειάζεται χρόνος».

Γι' αυτό και όπως είπε πρέπει να υπάρχει παρακολούθηση που «θα είναι λίγο πιο στενή» λόγω του χρέους της Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το ύψος που θα έπρεπε να φτάσει το ταμειακό απόθεμα προκειμένου η Ελλάδα να προστατευθεί απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ο κ. Ρέγκλινγκ απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιο πρέπει να είναι αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα είναι σημαντικό». «Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Όμως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, γι’ αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας».

«Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά, τέλος, το θέμα του χρέους εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news