facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Οι απειλές της Τουρκίας για απαγωγή των στρατιωτικών και η απάντηση της Αθήνας

Νέο πονοκέφαλο στην φαίνεται να δημιουργεί η απελευθέρωση των τεσσάρων τελευταίων Tούρκων αξιωματικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Παρήλθε το δεκαοκτάμηνο, το ανώτερο όριο προφυλάκισης, και έτσι αποχώρησαν και εκείνοι που είχαν απομείνει υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Η εξέλιξη προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα με σφοδρότατη προσωπική επίθεση κατά του Ελληνα πρωθυπουργού, αμφισβητώντας την αξιοπιστία του, αντέδρασε η Άγκυρα.Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του και την Ελλάδα ότι «προστατεύει τρομοκράτες», και έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι οι τουρκικές αρχές θα βρουν τους αξιωματικούς «όπου και αν πάνε».

«Η Ελλάδα είναι χώρα που βασανίστηκε πολύ από τα πραξικοπήματα όπως η Τουρκία. Αναφορικά με την έκδοση εγκληματιών, υπάρχουν διεθνείς κανόνες. Ως μια χώρα που έχει πληρώσει μεγάλο τίμημα από τα πραξικοπήματα, πρέπει οι πραξικοπηματίες τρομοκράτες να επιστρέφονται στην Τουρκία. Η Ελλάδα προστατεύει τους γκιουλενιστές τρομοκράτες, οι οποίοι προέβησαν σε απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Το ελληνικό κράτος τούς έδωσε στήριξη. Εμείς ως Τουρκία δεν είναι δυνατόν να το αποδεχθούμε. Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Eλλάδα ο κύριος πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι, με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών, αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει μια πολιτική κατεύθυνση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μποζντάγ και πρόσθεσε: «Είναι δικό μας καθήκον και θα τους βρούμε, όπου και να πάνε, θα τους πακετάρουμε, θα τους επιστρέψουμε στην Τουρκία και θα τους παραδώσουμε στην τουρκική Δικαιοσύνη».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του χθες στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε εκτός τόπου την τουρκική αντίδραση και επισήμανε ότι «μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί το κράτος δικαίου». Απαντώντας δε στις απειλές Μποζντάγ, τόνισε ότι «η Τουρκία ούτε δικαιούται να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε μπορεί, ούτε θα τους επιτρέψουμε». Η υπόθεση των οκτώ έχει εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της επιμονής της Αγκυρας να εκδοθούν οι Τούρκοι στρατιωτικοί. Ο ίδιος ο πρόεδρος της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει σε κάθε ευκαιρία σαφή την έντονη ενόχλησή του για την εξέλιξη που έχει πάρει η υπόθεση.

Η απειλή αυτή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα μετά την αποκάλυψη της δράσης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και την απαγωγή/σύλληψη φερόμενων ως υποστηρικτών του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν και μελών του κινήματός του, εκτός των συνόρων της Τουρκίας. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος Μποζντάγ είχε πει κάποιους μήνες νωρίτερα: «Μέχρι σήμερα η ΜΙΤ έχει πακετάρει και επιστρέψει στην Τουρκία 80 μέλη της οργάνωσης FETO από 18 χώρες». Δεν διευκρίνισε με ποιες μεθόδους έγιναν αυτές οι «συλλήψεις», παραπέμποντας μάλλον στη μέθοδο των απαγωγών.

Την ίδια στιγμή θρασείες, εμπρηστικές και απαράδεκτες χαρακτηρίζει και ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης, με ανάρτησή του στο twitter.

«Οι δηλώσεις του Αντιπροέδρου και εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης για τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους "8", προσβάλλουν την αρχή του κράτους δικαίου. Είναι θρασείες και εμπρηστικές και για αυτό απόλυτα απαράδεκτες» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

newsbeast

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news