facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ιταλία: Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Πέντε Αστέρων- Λέγκας

H κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας ορκίστηκε, ύστερα από τις θυελλώδεις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, που είχαν πυροδοτήσει ανησυχία στις Βρυξέλλες και αναταραχή στις αγορές. Ο 53χρονος καθηγητής Νομικής, Τζουζέπε Κόντε, καλείται τώρα να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει μεγάλες μειώσεις φόρων, αύξηση των κοινωνικών δαπανών και αυστηρούς περιορισμούς στη μετανάστευση και θα μπορούσε να φέρει τη Ρώμη σε ευθεία σύγκρουση με τις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. και το Βερολίνουν στέλνουν πάντως μήνυμα διάθεσης για συνεργασία.

«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβομαι τους νόμους της και το Σύνταγμα και ότι θα ασκώ τα καθήκοντά μου προς αποκλειστικό όφελος του ιταλικού έθνους», επανέλαβαν όλοι οι υπουργοί, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, οποίος, στην συνέχεια, τους έσφιξε το χέρι.

Mε ανακούφιση αντιμετωπίζουν πάντως τόσο η Ε.Ε. όσο και οι αγορές το γεγονός ότι με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης αποφεύγεται η άμεση προσφυγή σε νέες κάλπες, οι οποίες και θα μπορούσε να βγάλει ακόμη πιο ενισχυμένες τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις. Παράλληλα θετικά αντιμετωπίζεται η επιλογή ενός φιλοευρωπαϊστή στο υπουργείο Οικονομικών.

Το πιο κρίσιμο υπουργείο αναλαμβάνει ο Τζοβάνι Τρία, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας προσκείμενος στην ιδεολογική κατεύθυνση της Λέγκας σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής, που όμως ταυτόχρονα τάσσεται υπέρ της παραμονής της Ιταλίας στην Ευρωζώνη. Ο Πάολο Σαβόνα, στην τοποθέτηση του οποίου άσκησε βέτο ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, αναλαμβάνει υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Μεγάλη (και σίγουρη ευχάριστη για τις Βρυξέλλες) έκπληξη είναι η επιλογή του Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ο οποίος εργάστηκε για μια 20ετία στις Βρυξέλλες, ενώ ήταν ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόσο του Μάριο Μόντι όσο και του Ενρίκο Λέτα (2011-2014). Αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών.

Η υπουργική ομάδα των 18 μελών, στην οποία συγκαταλέγονται μόλις πέντε γυναίκες, μοιράστηκε σχεδόν εξίσου ανάμεσα στα δύο κόμματα της συμμαχίας, παρότι η Λέγκα δεν έλαβε παρά μόλις το 17% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου, έναντι 32% των Πέντε Αστέρων.

Οι πρώτες δηλώσεις των νέων υπουργών

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και νέος υπουργός Εργασίας της Ιταλίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, έστειλε μήνυμα για τη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε απασχόληση για όποιον δεν έχει δουλειά, αλλά και να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες και όποιον θέλει να βγει στην σύνταξη» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πολιτικός.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικογένειας, Ρορέντσο Φοντάνα, αναφερόμενος στο φλέγον ζήτημα του Italexit, ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι η έξοδος από το ευρώ, αλλά η δυνατότητα τροποποίησης των υπαρχουσών συνθηκών προς όφελος των Ιταλών. «Πιστεύω ότι υπάρχουν και άλλοι λαοί που έχουν αυτή την επιθυμία» έσπευσε να προσθέσει.

Από την πλευρά του, ο Ματτέο Σαλβίνι, νέος υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψει σκληρά για να ενισχύσει την ασφάλεια των Ιταλών.

Υπουργικό συμβούλιο

Ο νέος πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, -μετά την ορκωμοσία- μετέβη στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου διεξήχθη η τελετή παράδοσης - παραλαβής του πρωθυπουργικού θώκου.

Στη συνέχεια, μάλιστα, θα λάβει χώρα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news