facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Κύπρος: Πολύ σημαντικό το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τουρκία

Ως «πολύ σημαντικό» εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πρόδρομο Προδρόμου, το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας Γουές Μίτσελ, προς την Τουρκία ότι δεν θα γίνουν ανεκτές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση του ΡΙΚ, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν αποτρεπτικά εμποδίζοντας την Τουρκία, ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι «στην διπλωματική γλώσσα η δήλωση του κυρίου Μίτσελ είναι σαφής και ενδεικτική των προθέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Συγκεκριμένα ο Γουές Μίτσελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα ως «άγκυρα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή τόσο της ανατολικής Μεσογείου όσο και των δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την Τουρκία, ο Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε αυστηρό μήνυμα, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε σιωπηλοί», την ώρα που περιορίζονται οι δημοκρατικές ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στα ελληνοτουρκικά και τις κυπριακές γεωτρήσεις, κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική και τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές χώρες και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Εμμένοντας στο ζήτημα της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο», ενώ σχετικά με το Κυπριακό, προέταξε τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news