facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Ρέγκλινγκ: Θα μας χρωστάτε για τα επόμενα 41 χρόνια

Συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM είχε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευ. Τσακαλώτος, σε μία σειρά επαφών ενόψει του Eurogroup της 21η Ιουνίου και του στόχου της οριστικής εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ενω στο επίκεντρο βρέθηκε η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο και ότι « πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος». Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ESM, στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης θα συζητηθεί η τελευταία αξιολόγηση, η εκταμίευση των τελευταίων δόσεων, τα μέτρα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς επίσης και της επιτήρησης μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Στην ερώτηση δημοσιογράφων στην κοινή συνέντευξη Τύπου για το πώς θα πραγματοποιηθεί η μεταμνημονιακή επιτήρηση και αν θα έχει καμία σχέση με μνημόνιο, ο Κλ. Ρέγκλινγκ απάντησε χαρακτηριστικά ότι θα είναι μια μακροχρόνια και σφιχτή εποπτεία αλλά «δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο και δε θα υπάρξουν νέοι όροι».

Ολόκληρη η δήλωση του επικεφαλής του ESM

«Κάθε χώρα η οποία λαμβάνει κάποιο δάνειο είτε από τον EFSF είτε από τον ESM, μπαίνει σ’ ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής επιτήρησης. Είναι η κανονική διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Στην Ελλάδα - επειδή τα ποσά τα οποία έλαβε η χώρα είναι αρκετά υψηλότερα από τις άλλες χώρες και έχει υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και θα υπάρξει κι άλλη ελάφρυνση του χρέους - η επιτήρηση αυτή θα είναι αυστηρότερη. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει νέο μνημόνιο. Δε θα υπάρξουν νέες προϋποθέσεις οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν.

Το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής επιτήρησης ουσιαστικά θα παρακολουθεί, θ’ αξιολογεί το πώς εξελίσσεται η χώρα, το πώς αναπτύσσεται η χώρα, πώς έχει η οικονομική κατάσταση και η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Γίνεται μια ανάλυση της αποπληρωμής του δανείου το οποίο έχει δώσει ο ESM, η οποία είναι 30ετης, τελευταία δόση να φανταστείτε είναι το 2059, σε 41 χρόνια από τώρα.

Εμείς (ενν. ως πιστωτής) θέλουμε να λάβουμε τα χρήματά μας πίσω, αλλά δε βιαζόμαστε, δε θέλουμε να τα λάβουμε τόσο άμεσα. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης γίνεται μια ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα για παράδειγμα κι ότι θα συνεχιστεί αυτή η υλοποίηση. Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται για νέο μνημόνιο και δε θα υπάρξουν νέοι όροι».

news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news