facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Σε δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής προσφύγων συμφώνησαν οι 28 για το μεταναστευτικό

Η δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής μεταναστών στα κράτη μέλη σε εθελοντική βάση αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα στα οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κράτων μελών της ΕΕ μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε στις 5:30 τα ξημερώματα.

Στα κέντρα αυτά, όπως προβλέπεται στο σημείο 6 του κειμένου συμπερασμάτων «θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες, που θα επιστρέφονται, και σε όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας. Όλα τα μέτρα αφορούν σε εθελοντική βάση».

Στο κείμενο γίνεται, επίσης, αναφορά στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την οποία επισημάινεται ότι θα πρέπει και αυτή όπως και οι διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής να εφαρμόζεται πλήρως από όλα τα κράτη-μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν επίσης την πρόθεση της ΕΕ να βρίσκεται δίπλα στην Ιταλία και άλλα κράτη μέλη πρώτης γραμμής.

Οι 28 συμφώνησαν ακόμα να κάνουν αυστηρότερους τους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, καθώς και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση που προσφέρουν στην Τουρκία, στο Μαρόκο και σε άλλες χώρες στη βόρεια Αφρική για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Παράλληλα προτείνεται να εξεταστεί (στο σημείο 5) το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν πλατφόρμες αποβίβασης για όσους σώζονται στη θάλασσα.

Οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν, ακόμα, την εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό καθώς να δώσουν άλλα 500 εκατ. ευρώ στο trust fund για την Αφρική.

Τα κράτη μέλη καλούνται ακόμα να λάβουν νομικά και διοικητικά μέτρα προκειμένου να εμποδίζονται οι «δευτερογενείς μετακινήσεις» ανάμεσα στα κράτη μέλη και να συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου αυτές οι κινήσεις να σταματήσουν.

euco1
euco2
euco3
euco4
euco5


Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά στη συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την οποία γίνεται λόγος ότι αποτελεί «ισχυρό παράδειγμα για άλλους στην περιοχή προκειμένου να ενισχύσουν τις καλές σχέσεις γειτονίας».

Ειδικά δε για το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ στην ΕΕ οι 28 υιοθετούν πλήρως τα συμπεράσματα για το θέμα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου να αναβάλλει την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη FYROM για τον Ιούνιο του 2019. Κι αυτό παρά την ασφυκτική πίεση της ελληνικής πλευράς να ξεκινήσουν τώρα οι διαδικασίες ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλο το κείμενο των συμπεράσματων


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news