facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη, 1 Μαΐου 2018

Όλβιο Ξάνθης: Μεγάλη φωτιά στη Sunlight – Εκκενώθηκαν οικισμοί

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε μετά τη 1 μ.μ. της Πρωτομαγιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight στο Όλβιο Ξάνθης.

Η φωτιά κατέστρεψε ολοσχερώς το κεντρικό κτίριο κατασκευής βιομηχανικών μπαταριών και formation και έκαψε ιδιαίτερα εύφλεκτα υλικά, υγρά μπαταριών και πλαστικά. Εχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα δύο τμήματα καθώς και το συγκρότημα γραφείων.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Ξάνθη και γύρω περιοχές παραμένουν στο χώρο και έχουν θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Δύο άτομα, ένας πυροσβέστης και ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα ενώ νοσηλεύονται προληπτικά στη μονάδα βραχείας νοσηλείας.

Απομάκρυνση από τους οικισμούς !

Λόγω της φύσης των χημικών που καίγονται και της διεύθυνσης του ανέμου από το νότο προς βορρά,η Αστυνομία αποφάσισε να συμβουλέψει στους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς που βρίσκονται στην πορεία του καπνού.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους οικισμούς Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Θαλασσιά, Κοσμητή, Τύμπανο, Τοξότες καθώς και στο χώρο αναψυχής του Νέστου . Δυνάμεις της αστυνομίας και του Δήμου Τοπείρου κάλεσαν τους κατοίκους είτε να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα είτε να κλέίσουν πόρτες-παράθυρα. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής, αν υπάρχει κάτι βλαβερό αυτό δεν είναι ο μαύρος καπνός αλλά άλλες ουσίες που μεταφέρονται με τον αέρα.

Το εργοστάσιο λειτουργούσε την ώρα που ξέσπασε η φωτιά και οι υπεύθυνοι βρέθηκαν επί τόπου όπως επίσης, η ηγεσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, οι υπεύθυνοι της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι τοπικοί βουλευτές καθώς και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου που παρακολούθησαν περίλυποι να καταστρέφεται το πιο κομβικό τμήμα τουε εργοστασίου.

Πιθανότερη αιτία της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του xanthi2.gr, είναι το βραχυκύκλωμα από φορτιστή μπαταριών στη γραμμή formation. Η εταιρία sunlight είναι μια από τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες της περιοχής, από τις σημαντικότερες στον κλάδο της στον πλανήτη και απασχολεί 850 εργαζόμενους. Ασχολείται με την κατασκευή μπαταριών για διάφορες χρήσεις και, κυρίως, για την αμυντική βιομηχανία.Εκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης

Έκτακτη σύσκεψη υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, με τη συμμετοχή του Καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης Σπύρου Ραψομανίκη, πραγματοποιήθηε στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, με αντικείμενη την αντιπετώπιση πιθανής ρύπανσης μετά τη μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της Sunlight.

Συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Υγείας, το Νοσοκομείο, τα Σώματα Ασφαλείας, η αυτοδιοίκηση, ο Στρατός, ο Ιατρικός Σύλλογος, βουλευτές αλλά και αυτοδιοικητικοί που είναι όλοι σε ετοιμότητα ενώ αναμένονται οι μετρήσεις του Εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας Βαγγέλης Καρτάλης και Στέφανος Κανίδης καθώς και ο νομικός σύμβουλος Θανάσης Ξυνίδης.

Προληπτικά μέτρα.

Με κέντρο το εργοστάσιο και σε περίμετρο 15 χιλιομέτρων θα υπάρξουν προληπτικά περιοριστικά μέτρα τις επόμενες 48 ώρες. Οι κάτοικοι στους οικισμούς μέχρι τους Τοξότες, στα όρια του Νομού και στα όρια του Δήμου Τοπείρου με το Δήμο Αβδήρων, θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή.

Οι υπεύθυνοι συστήνουν να μην υπάρχει για τις επόμενες 2 μέρες καμία επαφή με το φυσικό περιβάλλον ή σχετική εργασία. Όπως αναφέρουν δεν πρέπει να υπάρξει πανικός αλλά λήψη προληπτικών μέτρων όπως η πλύση των εδαφών, των αυλών και των εξωτερικών τοιχωμάτων και κουφωμάτων στις κατοικίες. Αναλυτική ανακοίνωση θα εκδοθεί από την Περιφέρεια που θα εξειδικεύει τους οικισμούς.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης τα μέτρα που λαμβάνονται είναι αντίστοιχα με αυτά που είχαν ληφθεί κατά την πυρκαγιά της Alpha Beta Roto. Τα λάστιχα και τα πλαστικά είναι πιο επιβλαβή για τον άνθρωπο από τα βαρέα μέταλλα και οι σχετικές εκθέσεις βρίσκονται στη διάθεση της περιφέρειας.Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας

Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του Εργοστασίου Στέφανος Κανίδης, η φωτιά μέσα σε 2,5 ώρες κατέστρεψε προσπάθεια 25 ετών. Ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia Κώστας Καρτάλης τόνισε ότι η εταιρία εγγυάται όλες τις θέσεις εργασίας, ότι κανείς δεν θα απολυθεί και από αύριο θα είναι όλοι στις θέσεις εργασίας τους. Όπως είπε, η εταιρία θα ξαναφτιάξει γρήγορα όλο το τμήμα πιο σύγχρονο και πιο μοντέρνο.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου στο Νοσοκομείο νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα βραχείας Νοσηλείας ένας πυροσβεστης και ένας εργαζόμενος με αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο. Κοινή συνισταμένη όλων όσων συμμετέχουν είναι ότι η κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπήρξε ακαριαία και απόλυτα επιτυχημένη από κάθε άποψη.xanthi2

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news