facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Διαμαρτυρία Κουρουμπλή στην Frontex - Ζήτησε ίση μεταχείριση όλων των χωρών

Το Λιμενικό Σώμα καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την επιτήρηση των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων, χωρίς να υπολογίζει ωράρια εργασίας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνάντηση που είχε με τον Εκτελεστικό διευθυντή της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι (Fabrice Leggeri), στον οποίο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την άνιση μεταχείρισή της στην παροχή συνδρομής, σχετικά με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ευρώπης στο Αιγαίο.

Ο υπουργός, παρουσία του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος αντιναυάρχου Σταμάτιου Ράπτη, του Α' υπαρχηγού αντιναυάρχου Θεόδωρου Κλιάρη, του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονυσίου Τεμπονέρα και υπηρεσιακών παραγόντων, διαμαρτυρήθηκε για τις περικοπές των επιχορηγήσεων στη λειτουργία σκαφών ανοιχτής θάλασσας και στην επιχειρησιακή δράση των κλιμακίων ειδικών αποστολών που επιτηρούν τις δευτερογενείς προσφυγικές ροές.

Σημείωσε ότι ενώ η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόσο δύσκολες επιχειρήσεις κυρίως στο Αιγαίο απέναντι στην Τουρκία, αλλά υφίσταται περικοπές.

Ζήτησε ίση μεταχείριση όλων των χωρών, ενώ δήλωσε ότι θα επισημάνει εγγράφως τις ανισότητες σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία και ζήτησε ειδική συνάντηση για το θέμα, τονίζοντας ότι τα ελληνικά σύνορα στο Αιγαίο, είναι ευρωπαϊκά σύνορα.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν 61 διευθυντικές θέσεις στη Frontex, αλλά καμία δεν έχει καλυφθεί από Έλληνες,ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του για το γεγονός ότι η Frontex προκρίνει τη χρήση ξένων πλωτών και εναέριων μέσων, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα ελληνικά, που είναι πολύ πιο οικονομικά.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex ευχαρίστησε για την ενημέρωση και εξέφρασε τη βούληση να βελτιωθεί η συνεργασία με την Ελλάδα.

Επικαλέστηκε τους κανονισμούς λειτουργίας της υπηρεσίας του και παραδέχτηκε ότι μπορεί να προκύπτουν οικονομικές ανισότητες μεταξύ των ελληνικών και ξένων πληρωμάτων που επιχειρούν στο Αιγαίο.

Αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις που στέλνει η Frontex στα κράτη μέλη της, στη δυνατότητα της Ελλάδας να καταθέσει επιχειρησιακά πλάνα στις Βρυξέλλες για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το 2021, ενώ δέχτηκε να γίνει τεχνική συνάντηση, για να υπάρξει μία από κοινού εκτίμηση των ενδεχόμενων ανισοτήτων ώστε αυτές να εξαλειφθούν.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι είναι έτοιμη η Ελλάδα να θέσει τα αιτήματα για παντός είδους εξοπλισμό στις Βρυξέλλες και έθεσε επιτακτικά στον κ. Λετζέρι το ζήτημα ειδικού επιδόματος από τη Frontex για όλα τα στελέχη του λιμενικού που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές.

Είπε ακόμα ότι η Ελλάδα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις της Frontex και επέμεινε ότι θα καταθέσει άμεσα γραπτή θέση για όλες τις ανισότητες που παρατηρούνται, ενόψει της συνάντησης που αποδέχτηκε ο κ. Λετζέρι.

Ο κ. Κουρουμπλής επέμεινε ότι πρέπει να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία των ελληνικών επιχειρησιακών μέσων, στο μέτρο που το λιμενικό έχει την καλύτερη τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση του συνδυασμού των προσφυγικών ροών με την τουρκική προκλητικότητα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/iefimerida

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news