facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Eurogroup: Δεν συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

Δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για το χρέος ούτε και ουσιαστική σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα αυτό, παρά τη σειρά επαφών που είχαν στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup οι δύο πλευρές, παρατείνοντας έτσι την αβεβαιότητα για το χρέος ως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. 

Bloomberg: Παραμένουν οι διαφορές για το χρέος μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του από τις Βρυξέλλες το πρακτορείο Bloomberg μετέφερε πως κατά τη διάρκεια του Washington Group (Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ), δεν βρέθηκε το κοινό έδαφος για μια συμφωνία και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης των G7 - Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Κύρια πηγή των διαφωνιών είναι η πρόθεση του ΔΝΤ για άμεση εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με την επιθυμία της Γερμανίας για σύνδεση τους με την πορεία της οικονομίας. 

Η συζήτηση του Eurogroup συνεχίζεται τώρα με παρουσία όλων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όχι μόνο της Ευρωζώνης) όπου θα συζητηθεί η τραπεζική ένωση και η εξέλιξη του ρόλου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.tsakalotosv1

ΥΠΟΙΚ: Θετικό κλίμα και σύγκλιση απόψεων στη συζήτηση για το χρέος 

Από τη πλευρά τους, με την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, Ελληνικές κυβερνητικές πηγές μετέφεραν πως το κλίμα φάνηκε “αρκετά θετικό” προς την Ελλάδα ιδιαίτερα δεδομένης της τεχνικής συμφωνίας που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα.

Παράλληλα κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων παρατηρήθηκε, σύμφωνα με την πηγή του ΥΠΟΙΚ, πως υπάρχει μια πρόθεση σύγκλισης μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους με τον νέο στόχο να είναι η εύρεση μιας συνολικής συμφωνίας για το χρέος στις 21 Ιουνίου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών:

Ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα η συζήτηση για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup, το οποίο:
• Χαιρέτισε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και έστρεψε την προσοχή του στην ελάφρυνση του χρέους που αποτελεί τον τελευταίο κρίσιμο κρίκο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.
• Ανέθεσε στους θεσμούς την ολοκλήρωση ενός επικαιροποιημένου DSA (ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους) που θα αποτελέσει τη βάση για τον τελικό προσδιορισμό των μέτρων ελάφρυνσης.
• Δεσμεύεται να υπάρχει συνολική συμφωνία για το χρέος μαζί με την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του 3ου προγράμματος στις 21/6.tsakalotosv2


Η μετάθεση της συζήτησης για το ελληνικό χρέος είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ, μέσω του λογαριασμού στο Twitter, πριν καν ξεκινήσει το επίσημο Eurogroup. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας έδωσε το στίγμα για το πρώτο σκέλος του Eurogroup που αφορούσε στην Ελλάδα, γράφοντας ότι είναι ενθαρρυντική η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (θεσμών – ελληνικής κυβέρνησης) και αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων. 

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ Καζίμιρ δεν έδωσε κανένα στοιχείο, δηλώνοντας πως αυτή η ιστορία εκτυλίσσεται ακόμα και κανείς δεν γνωρίζει αν θα συμμετάσχει ή όχι. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας ανέφερε τέλος ότι για το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν αναμένονται αποτελέσματα σήμερα, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης «δεν βρίσκονται κοντά» σε μια τέτοια απόφαση.

Το δίλημμα του Βερολίνου και οι εκλογές στη Βαυαρία 

Προσερχόμενοι στο Eurogroup αρκετοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει ακόμα σύγκλιση για το χρέος της Ελλάδας, με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Καζίμιρ να ανακοινώνει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόψε καμία συμφωνία για το ελληνικό χρέος. 


Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο δήλωσε αναφορικά με την Ελλάδα πως η συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά νέα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει τώρα να υλοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν απάντησε ευθέως για το ΔΝΤ και τον ρόλο του, αρκούμενος σε γενικές δηλώσεις πως “βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία” και πως “είναι σημαντικό να συμμετέχει. 


Την επόμενη εβδομάδα (31 Μαΐου – 2 Ιουνίου) αρκετοί από τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης για το ελληνικό χρέος θα βρεθούν στον Καναδά, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G7. 

Ωστόσο το χάσμα ανάμεσα σε Βερολίνο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί καθώς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προσπαθεί να βρει την καλύτερη απάντηση στο μεγάλο δίλημμα της συμμετοχής του ΔΝΤ ή όχι. 

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μια υπόσχεση της ίδιας της Άνγκελα Μέρκελ προς τους βουλευτές της Ομοσπονδιακής Κάτω Βουλής (Bundestag) ώστε να δεχθούν το τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Σε περίπτωση που η Γερμανία δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ταμείου, τότε η Καγκελάριος θα έχει αθετήσει την υπόσχεσή του προς το Κοινοβούλιο. 

Απέναντι όμως σε αυτό το ενδεχόμενο, βρίσκεται η ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, κίνηση που πολιτικοί κύκλοι στο Βερολίνο χαρακτηρίζουν ως «πολιτική αυτοκτονία» της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, καθώς το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Afd), αλλά ενδεχομένως και οι Φιλελεύθεροι (FDP), θα προβάλουν ισχυρότατες αντιδράσεις. 

Η οποιαδήποτε συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα ακόμα εμπόδιο στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), το «αδελφό κόμμα» των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με «εκλογικό βατερλό» στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Βαυαρίας, όπου η AfD ανεβάζει διαρκώς τα ποσοστά της. 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Βερολίνο ενδέχεται να επιλέξει το «μικρότερο κακό», αυτό δηλαδή της αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.tsakalotosv3
protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news