facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Παράνομο κύκλωμα φαρμάκων: Οργισμένη η ΕΛΛΟΚ - Καταδικαστικοί ΦΣΑ, ΕΙΝΑΠ & ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ

Και ενώ η υπόθεση με το παράνομο κύκλωμα φαρμάκων έχει πάρει πλέον το δρόμο της, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, ζητά την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, ενώ ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, καταδικάζει απερίφραστα κάθε παραβίαση της νόμιμης διαδικασίας κυκλοφορίας των φαρμάκων. 

Επικροτεί δε, την κοινή δράση της οικονομικής αστυνομίας και του ΕΟΦ για την αποκάλυψη κυκλώματος, ενώ ζήτησε ήδη πληροφορίες για τυχόν εμπλοκή μελών του Συλλόγου ώστε να παραπεμφθούν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.


Ο ΦΣΑ θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια της πολιτείας για την επιβολή τάξης και διαφάνειας για την κυκλοφορία των φαρμάκων στην Ελληνική Αγορά, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τη Δευτέρα.
Εξάλλου από την πλευρά της η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), εκφράζει την οργή και τον προβληματισμό που κυριαρχεί μεταξύ των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μετά την εξάρθρωση του κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι να προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων» τονίζει η Ομοσπονδία.
Υπάρχει οργή, «γιατί ορισμένοι "λειτουργοί" του συστήματος υγείας δεν σέβονται την αγωνία ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους:
  • όταν εμείς ως ασθενείς διαμαρτυρόμαστε για τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει φθάσει σε προ δεκαετίας επίπεδα,
  • όταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας σε σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες,
  • όταν η ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας λειτουργεί υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της με τεράστιες ελλείψεις,
  • κάποιοι να ενεργούν με αυτόν τον ανήθικο τρόπο. Είναι σαφές ότι τα αδικήματα που διέπραξαν εκτός της ποινικής, έχουν και τεράστια ηθική διάσταση. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο. Ταυτόχρονα οφείλουμε να συγχαρούμε τη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας για τη μεγάλη επιτυχία της».

Ανοχύρωτο το σύστημα υγείας

Ταυτόχρονα, υπάρχει προβληματισμός «γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το σύστημα υγείας της χώρας μας είναι ανοχύρωτο! Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διακίνηση, φύλαξη και χειρισμό των κυτταροτοξικών φαρμάκων εφαρμόζονται ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η σοβαρή έλλειψη διαλειτουργικότητας των μηχανογραφικών συστημάτων των νοσοκομείων και των φορέων του τομέα υγείας, είναι ένα σοβαρό χρόνιο πρόβλημα, που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο, που θα επέτρεπε τη διασταύρωση και επιβεβαίωση δεδομένων.
Το ζητούμενο για μας, είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και δράση για άμεση κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν και για εφαρμογή συστημάτων που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού, ειδικά των κυτταροτοξικών, φαρμάκων» επισημαίνει η ΕΛΛΟΚ.

Ήρθε η ώρα για Εθνικό Σχέδιο Δράσης & Μητρώο Νεοπλασιών

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου επαναλαμβάνει την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα μας άμεσα, Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακό Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών. «Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρα ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας» καταλήγει η ομοσπονδία των καρκινοπαθών.

Οργισμένη και η ΕΙΝΑΠ

Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ),Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, χαρακτήρισε το σκάνδαλο «βόμβα στο χώρο της υγείας» και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Επιρρίπτει ευθύνες και στις διοικήσεις των νοσοκομείων, καλεί όμως τους ασθενείς να μην χάσουν την εμπιστοσύνη τους στα δημόσια νοσοκομεία.
«Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να επισπεύσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι, ενώ συγχρόνως να λειτουργήσουν τα Πειθαρχικά Συμβούλια των εμπλεκομένων και να διαγραφούν από τους κλάδους τους το συντομότερο δυνατόν. Βεβαίως ευθύνες έχουν και οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι οποίες είναι δυνατόν όλο αυτό το διάστημα να μη γνώριζαν τι συνέβαινε στο χώρο που διοικούν; Υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία νέες διοικήσεις για να επιτελούν καλύτερο έργο σε σύγκριση με τις προηγούμενες» σημειώνει η κυρία Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τονίζει επίσης ότι «οι ογκολογικοί ασθενείς δεν πρέπει επ’ ουδενί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τα νοσοκομεία, διότι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλους τους κλάδους υπάρχουν εξαιρέσεις και δεν είναι όλοι οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και νοσηλευτές επιλήσμονες του όρκου τους».
Η ΕΙΝΑΠ, προσθέτει, «θα συνεχίσει να στηρίζει τη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων και την ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό». «Ελπίζω», συνεχίζει η κυρία Παγώνη «ότι από εδώ και στο εξής θα γίνεται καλύτερος έλεγχος στη διακίνηση των φαρμάκων των εσωτερικών και εξωτερικών ασθενών με παράλληλη δραστηριοποίηση των διοικήσεων, ούτως ώστε να επιτελούν το έργο για το οποίο έχουν διορισθεί». Τέλος, καλεί το υπουργείο Υγείας «να αναλάβει τις ευθύνες του πάνω σε αυτό το θέμα».

Αποτροπιασμός από την ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ

Το ΔΣ της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ εκφράζει τον αποτροπιασμό του, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το κύκλωμα που έκλεβε κυτταροστατικά φάρμακα από νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα διακινούσε στη μαύρη αγορά.
Επιπλέον σημειώνει την αδήριτη ανάγκη της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης από την Δικαιοσύνη και της παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων, σε όποια θέση κι αν αυτοί βρίσκονται, γιατί εκτός από το αδίκημα που διέπραξαν, αμαυρώνουν συλλήβδην τον επαγγελματικό τους τίτλο, είτε αυτός είναι ο τίτλος του γιατρο«ύ, είτε του νοσηλευτή ή του φαρμακοποιού, τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει:
«Η πράξη αυτή, πέραν της τεράστιας οικονομικής ζημίας που έχει επιφέρει στα κρατικά ταμεία, είναι ανήθικη και εγκληματική γιατί στερεί από τους καρκινοπαθείς τα φάρμακα που χρειάζονται για να επιβιώσουν και να ιαθούν. Τέλος καλούμε την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της αναφορικά με την διαχείριση των φαρμάκων αυτών, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν, δημιουργώντας πρότυπες δομές ειδικών μονάδων διαλύσεων, όπως συμβαίνει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο».
onmed

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news