facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Έρευνα: Οι πολίτες εμπιστεύονται πιο πολύ ΜΚΟ - κοινωφελή ιδρύματα απ' ό,τι κυβέρνηση - κόμματα

Εμφανώς αντιληπτή γίνεται η παρουσία και η δραστηριότητα των κοινωφελών ιδρυμάτων στη χώρα μας από του πολίτες, σύμφωνα με έρευνα της "διαΝΕΟσις", που παρουσιάστηκε σήμερα στην Αίγλη Ζαππείου.

Η έρευνα εκπονήθηκε από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ΕΠΙ ΠΑΜΑΚ τον Ιανουάριο του 2018.

Η "διαΝΕΟσις" σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη χαρτογραφεί τις απόψεις των Ελλήνων πολιτών σε μία σειρά από θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας στη χώρα μας.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα, όπως διαπιστώνεται από τα αποτελέσματά της, φαίνεται πως έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στα κοινωφελή ιδρύματα και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (69% και 53,2%) από ό,τι στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, 15% και 7%, αντίστοιχα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η εκκλησία συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη του 48,3% των ερωτηθέντων.

Ακόμη, το 46,4% θεωρεί ότι στην υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας τα κοινωφελή ιδρύματα είναι πιο αποτελεσματικά από το κράτος (14,5%), τις επιχειρήσεις (15,9%) ή τις ΜΚΟ (12,1 %). Παρόμοια αποτελέσματα διαπιστώνονται και στο πεδίο των υποτροφιών για σπουδές, καθώς το 39,2% των ερωτηθέντων θεωρεί τα κοινωφελή ιδρύματα πιο αποτελεσματικά σε αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας το σκηνικό αλλάζει, καθώς οι επιχειρήσεις και το κράτος (39,5% και 30%, αντίστοιχα) θεωρούνται πιο αποτελεσματικοί σε αυτό το πεδίο σε σχέση με τις ΜΚΟ και τα κοινωφελή ιδρύματα.

Όσον αφορά τη δράση των κοινωφελών ιδρυμάτων, το 53,4% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν γνωρίζει πολλά σχετικά με τη δράση τους.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, παρατηρείται ότι υπάρχει ένα τμήμα της κοινής γνώμης που εκδηλώνει έναν βαθμό καχυποψίας για τον ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων, καθώς σε σχετική ερώτηση το 55,6% αντιμετωπίζει τις δράσεις τους με επιφυλακτικότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό ερωτώμενων πιστεύει πως τα κοινωφελή ιδρύματα, με τη δράση τους, καλύπτουν άλλες παράλληλες δραστηριότητες ή σκοπούς, ενώ πολλοί, επίσης, θεωρούν πως υπάρχουν φορολογικά κίνητρα γι' αυτές τις δραστηριότητες.

Τέλος, τον τελευταίο χρόνο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό έχει συμμετάσχει σε κάποια φιλανθρωπική δράση με την παροχή είτε χρηματικής, είτε υλικής βοήθειας. Μικρότερο είναι το ποσοστό εκείνο που έχει συμμετάσχει σε εθελοντική εργασία.

ΑΜΠΕ/capital

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news