facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Νέο «όχι» λογοθεραπευτών στο υπ. Υγείας

Βαθύ παραμένει το «ρήγμα» μεταξύ λογοθεραπευτών-εργοθεραπευτών και υπουργείου Υγείας ενόψει της νέας απόπειρας υπογραφής συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για παροχές ειδικής αγωγής προς τους ασφαλισμένους. Οι σύλλογοι λογοθεραπευτών και εργοθεραπευτών απορρίπτουν το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για θέματα ειδικής αγωγής και θεραπείας που είχε συστήσει το υπουργείο, βάσει του οποίου θα προχωρήσει ο ΕΟΠΥΥ σε συλλογικές συμβάσεις με τους παρόχους. Η αντίδρασή τους φάνηκε και κατά τη χθεσινή ημερίδα παρουσίασης του πορίσματος, το οποίο εισάγει, μεταξύ άλλων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θεραπευτικά πρωτόκολλα στην ειδική αγωγή.

Ειδικότερα, το πόρισμα επαναπροσδιορίζει τις θεραπευτικές κατηγορίες στον τομέα της ειδικής αγωγής, ενώ προσδιορίζει τις ιατρικές ειδικότητες που συνταγογραφούν και τις ειδικότητες των θεραπευτών που εκτελούν τις αναγκαίες θεραπείες. Δυνατότητα συνταγογράφησης θα έχουν γιατροί του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ θεσπίζεται η ηλεκτρονική γνωμάτευση και γι’ αυτές τις θεραπείες. Επιπλέον, το πόρισμα εισάγει θεραπευτικά πρωτόκολλα και ορίζει τον ανώτατο αριθμό συνεδριών που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός, ανάλογα με τη διάγνωση, τη νοσολογική κατηγορία και τη βαρύτητα του κάθε περιστατικού.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι δρομολογείται ένα εθνικό σχέδιο στον χώρο της ειδικής αγωγής-θεραπείας, ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα ως ένα ικανοποιητικό πλαίσιο για τη σύναψη συλλογικής σύμβασης των ειδικών γιατρών-θεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ, «με την οποία θα διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ όλων των ιατρικά αναγκαίων θεραπειών».

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών ειδικής αγωγής κατηγόρησαν το υπουργείο Υγείας ότι έχει προχωρήσει στην καθιέρωση κλειστού προϋπολογισμού για τις υπηρεσίες ειδικής αγωγής, χωρίς να γνωρίζει τις πραγματικές ανάγκες βάσει επιδημιολογικής μελέτης, ενώ έθεσαν και ζήτημα γενικότερο όσον αφορά την αποζημίωσή τους γι’ αυτές τις παροχές. Υπενθυμίζεται ότι η αποζημίωση της κάθε συνεδρίας έχει οριστεί στα 15 ευρώ, ποσό που ωστόσο –σύμφωνα με κάποιους επαγγελματίες (όπως οι ψυχολόγοι)– δεν ισχύει για όλες τις ειδικότητες. Επιφυλάξεις εξέφρασαν για τη δυνατότητα συνταγογράφησης θεραπείας και από ιδιώτες γιατρούς, ενώ πάγια θέση τους είναι ότι «η συχνότητα της θεραπείας δεν μπορεί να οριστεί προκαταβολικά, καθώς κάθε περίπτωση είναι μοναδική».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Ξανθού για τάση υπερδιάγνωσης στο φάσμα των μαθησιακών δυσκολιών, του αυτισμού και της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, με αιχμές για προκλητή ζήτηση. Οπως είπε, «έχουμε μία αύξουσα ζήτηση υπηρεσιών ειδικής αγωγής, η οποία έχει λάβει επιδημικό χαρακτήρα και σε απόσταση από τους μέσους όρους άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Πάντως, ειδικοί επιστήμονες υποστήριξαν ότι η συνολική συχνότητα των μαθησιακών και αναπτυξιακών διαταραχών δεν διαφοροποιείται σε σχέση με το τι ισχύει στο εξωτερικό όπου ένα στα έξι παιδιά εμφανίζει μια διαταραχή.

kathimerini

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news