facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η 19η Μαΐου είναι η ημέρα της γενοκτονίας του Ποντιακού λαού, η ημέρα που περισσότεροι από 380.000 Πόντιοι κατασφάχτηκαν από Τουρκικά στρατεύματα.

Δεν ξεχνάμε το στυγερό έγκλημα και τα θύματά του, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και καλεί τους θύτες της γενοκτονίας, έστω και τώρα, να εκφράσουν ειλικρινώς την αναδρομική τους συγγνώμη.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει στο μήνυμά του:

«Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου, την οποία καθιέρωσε η Βουλή των Ελλήνων με τον ν. 2193/1994, αναδεικνύει, διαχρονικώς και αδιαλείπτως, ένα στυγερό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας. Τιμώντας την Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων αυτής της Γενοκτονίας εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε σε όλη την Οικουμένη ένα διπλό μήνυμα:

Πρώτον, δεν ξεχνάμε το στυγερό έγκλημα και τα θύματά του. Και καλούμε τους θύτες της Γενοκτονίας, έστω και τώρα, να εκφράσουν ειλικρινώς την αναδρομική τους συγγνώμη.

Δεύτερον, καλούμε όλους τους Λαούς, που παραμένουν προσηλωμένοι στις αρχές της Δημοκρατίας, του Πολιτισμού μας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αφενός να μην ξεχνάμε και, αφετέρου, να μην επιτρέψουμε στο μέλλον την τέλεση τέτοιων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας.

Γενοκτονία Ποντίων

Η έκκλησή μας αυτή αποκτά μεγαλύτερη αξία στις μέρες μας, δοθέντος ότι οι χαλεποί καιροί που βιώνουμε, ιδίως μέσ' από την βαρβαρότητα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, αποδεικνύουν πως ο εφιάλτης των εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας δεν έχει, δυστυχώς, εξαλειφθεί. Μέσα δε σε αυτό το πλαίσιο, η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου -όπως και η Ιερή Μνήμη των τραγικών θυμάτων όλων των Γενοκτονιών- πρέπει να μένει ζωντανή, για να συντηρεί ακμαία την εγρήγορση της παγκόσμιας συνείδησης».

«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα θλίψης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίους αδερφούς μας που έπεσαν θύματα συστηματικής εξόντωσης. Ο αγώνας για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού συνεχίζεται», αναφέρει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά σε δήλωσή της αναφέρει πως «η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι και ημέρα ευθύνης. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που έπεσαν θύματα του Τούρκικου εθνικισμού, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Χρέος μας να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσω της διαφύλαξης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη αλλά με σεβασμό στην ιστορία μας. Η Βουλή το 1994 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε και θεσμικά τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Γενοκτονία Ποντίων

«Σήμερα, είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και έκφρασης σεβασμού για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που πλήρωσαν με την ζωή τους, την ελληνική καταγωγή τους, από ένα αδίσταχτο εθνικιστικό καθεστώς» επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης τονίζει ότι «όσο και αν η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει λήθη και ευθύνες στους Έλληνες του Πόντου, τόσο απομακρύνεται από τον πολιτισμό και καταπατά με βία τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ένωση Κεντρώων δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού και θα είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και της διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας. Όποιος λαός ξεχνά δεν έχει μέλλον».

ant1news

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news