facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Πατούλης: Εκτός τόπου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση

Εκτός τόπου και αυτοδιοικητικής πραγματικότητας χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τον «Κλεισθένη», το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στη συνέντευξή του στο protothema.gr ο κ. Πατούλης «καρφώνει» τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που περιλαμβάνονται στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Εάν εκτιμάς ότι το πρωτεύον πρόβλημα είναι το θέμα του εκλογικού νόμου τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συναίσθησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

«Εκτός εάν σε ενδιαφέρει μόνο ο πολιτικός σχεδιασμός των επόμενων ετών και κυρίως η εκλογική ενίσχυση των φιλικών σου- εντός και εκτός εισαγωγικών- δυνάμεων» προσθέτει με νόημα. 

Όσον αφορά, τέλος, τη στάση του για το δήμο Αθηναίων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεκαθαρίζει ότι η πρωτοβουλία για να γίνει η Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά συνεχίζει δυναμικά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Η συνέντευξη του Γιώργου Πατούλη έχει ως εξής:

Η δημοσιοποίηση του Κλεισθένη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αποτέλεσμα να επιστρέψετε το νομοσχέδιο ως απαράδεκτο. Γιατί οδηγηθήκατε σε αυτή την απόφαση;

Γιατί είναι ένα νομοσχέδιο εκτός τόπου χρόνου και αυτοδιοικητικής – θα μου επιτρέψετε τον όρο- πραγματικότητας. Δεν αντιμετωπίζει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα, δεν ανταποκρίνεται σε καμία πραγματική αναπτυξιακή και κοινωνική ανάγκη, δεν εντάσσεται σε κανένα ευρύτερο σχέδιο για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους. 

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τόσο μαζική αντίδραση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού στην κατάθεση ενός νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών και μάλιστα μετά από συζήτηση σε επίπεδο δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων σε όλη την Ελλάδα.

Ναι αλλά ο κ. Σκουρλέτης ισχυρίζεται ότι είναι το πρώτο βήμα μεταρρύθμισης και ότι δεν μπορεί με ένα νομοσχέδιο να λυθούν όλα τα διαχρονικά προβλήματα ειδικά αυτά που έχουν προστεθεί την περίοδο του Μνημονίου.

Θεμιτό αυτό, αλλά όταν σχεδιάζεις το πρώτο βήμα κάνεις και μία ιεράρχηση των προβλημάτων που θέλεις να επιλύσεις. Εάν λοιπόν εκτιμάς ότι το πρωτεύον πρόβλημα είναι το θέμα του εκλογικού νόμου τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συναίσθησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στις τοπικές κοινωνίες.

Επαναλαμβάνω όταν έχεις ένα υδροκέφαλο κεντρικό κράτος που δεν θέλει να εκχωρήσει αρμοδιότητες στην Τοπική αυτοδιοίκηση, όταν έχουν μειωθεί τραγικά οι πόροι όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου, και όταν το κυριότερο γνωρίζεις το σημαντικό έργο των Δήμων όλα αυτά τα χρόνια -ειδικά για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής- δεν ξεκινάς από τον εκλογικό νόμο. 

Εκτός εάν σε ενδιαφέρει μόνο ο πολιτικός σχεδιασμός των επόμενων ετών και κυρίως η εκλογική ενίσχυση των φιλικών σου- εντός και εκτός εισαγωγικών- δυνάμεων. 

Ο υπουργός όμως σε ομιλία του ανέφερε ότι η θέσπιση της απλής αναλογικής θα αποτελέσει την άνοιξη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση….

Ο υπουργός βάφτισε το κρέας ψάρι και την απλή αναλογική μεταρρύθμιση. Δυστυχώς εάν εφαρμοστεί αυτό το περίπλοκο εκλογικό σύστημα που προτείνεται, χωρίς καμία ρήτρα κυβερνησιμότητας, θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και οι Δήμαρχοι που θα λαμβάνουν την πλειοψηφία, δεν θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους, αν δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη και μέρους των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μιλάμε για την απόλυτη απορρύθμιση και απαξίωση της Τοπικής αυτοδιοίκησης με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την καθημερινότητα όλων των συμπολιτών μας. 

Ο υπουργός είπε ότι επί της ουσίας δεν καταθέσατε ποτέ προτάσεις και ότι της αναμένει με ενδιαφέρον.

Όταν κάποιος σου έχει καταθέσει τα ψηφίσματα τριών Συνεδρίων της ΚΕΔΕ, όταν συμμετέχει με θέσεις και προτάσεις στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου σου επί 8 μήνες, όταν σου έχει υποβάλει σχετικές επιστημονικές μελέτες από το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ισχυρίζεσαι με περισσό θράσος ότι περιμένεις προτάσεις, νομίζω ότι έχουν χάσει και οι λέξεις το νόημά τους.

Ειδικά, μάλιστα, όταν μας εγκάλεσε ο υπουργός για τη στάση μας απέναντι στη Συνταγματική αναθεώρηση, τη στιγμή που γνωρίζει πολύ καλά ότι αποκλειστήκαμε ως αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού από την αρμόδια Επιτροπή. 

Επειδή όμως μας ενδιαφέρει διαχρονικά και όχι περιστασιακά ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, ζητούμε να μην κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο στη Βουλή και εμείς θα παραδώσουμε σε λιγότερο από 40 ημέρες ένα εφαρμόσιμο και κοστολογημένο σχέδιο νόμου, που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως της χώρας και των πολιτών. 

Σε κάθε περίπτωση και ειδικά σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα μας συγκυρία στόχος δεν είναι η τυφλή αντιπαράθεση, αλλά η συναίνεση και η εποικοδομητική συνεργασία. 

Και μία τελευταία ερώτηση, πιο προσωπική. Με δεδομένο ότι υπάρχει έντονη ονοματολογία για το Δήμο της Αθήνας, ποια είναι τελικά η δική σας στάση;

Εμείς με πολλούς άλλους Αθηναίους, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης ξεκινήσαμε το περασμένο καλοκαίρι μία προσπάθεια για γίνει η Αθήνα μας Πρωτεύουσα Ξανά. Αυτή η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλες τις γειτονιές της πόλης και μέρα με τη μέρα γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Συνεχίζουμε δυναμικά με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.


protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news