facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Στο ΣτΕ το αίτημα της κυβέρνησης να μην δοθεί άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Επέμεινε σήμερα η κυβέρνηση στο εάν υπάρχουν ή όχι σοβαρές ενδείξεις ότι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί έχουν διαπράξει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της αίτησης του τέως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με την οποία ζητεί να ανασταλεί η απόφαση χορήγησης ασύλου στον ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς και συγκεκριμένα στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, ο οποίος έχει ήδη αφεθεί ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, σειρά επιχειρημάτων ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη χορήγηση ή μη ασύλου στον ένα από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, ανέπτυξαν οι συνήγοροί του, αλλά και οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Πάντως, η απόφαση της Ολομέλειας (με πρόεδρο το Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Διομήδη Κυριλλόπουλο), η οποία αναμένεται μέσα στο δίμηνο , θα αποτελέσει ουσιαστικά πρόκριμα για την τύχη των υπολοίπων 7 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα χώρα, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Στη δίκη δεν παρέστη ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος καθώς βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρής φρούρησης για λόγους ασφαλείας σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους του.
Στη δίκη όμως παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τασσόμενος υπέρ της χορήγησης ασύλου στους Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους ο Άρειος Πάγος έχει αμετάκλητα έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης τους.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου τάχθηκαν κατά της χορήγησης ασύλου στον συγκεκριμένο αξιωματικό ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής η οποία του έχει χορηγήσει άσυλο.

Όπως υποστήριξαν η επίμαχη απόφαση είναι αντιφατική και νομικά εσφαλμένη καθώς στηρίχθηκε σε παραδοχές που δεν περιλαμβάνονται στη Συνθήκη της Γενεύης του 1951 για τους πρόσφυγες.

" Αν υπάρχουν, που υπάρχουν, σοβαροί λόγοι συμμετοχής των συγκεκριμένων αξιωματικών στο πραξικόπημα, τότε δεν δικαιούνται ασύλου" τόνισαν οι συνήγοροι του δημοσίου επισημαίνοντας ότι " η Επιτροπή που του χορήγησε το άσυλο δέχθηκε, ότι ο εν λόγω Τούρκος αξιωματικός δεν μετείχε στο πραξικόπημα, δεν θα τύχει δίκαιης δίκης στην Τουρκία και τα στοιχεία σε βάρος του είναι αόριστα, όμως όλα αυτά δεν μπορούν να στηρίξουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και εξ αυτού να στηρίξουν τη χορήγηση ασύλου".

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι τα αδικήματα που φέρονται να διέπραξαν τιμωρούνται τόσο στην Τουρκία όσο και στη χώρα μας ως κοινά ποινικά αδίκημα και ότι "δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πολιτικά εγκλήματα στασιαστικές ενέργειες".

Αλιβιζάτος: Δεν υπάρχουν στοιχεία εμπλοκής του συγκυβερνήτη στο πραξικόπημα για την ανατροπή Ερντογάν

Από την πλευρά των συνηγόρων του Τούρκου αξιωματικού ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ανέφερε ότι "η υπόθεση αυτή δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής αλλά θέμα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δυνατόν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής να κρίνουν τη χορήγηση ασύλου". Σε ότι αφορά τις κατηγορίες σε βάρος των οκτώ τις οποίες υποστηρίζει η γείτονα χώρα, ο κ. Αλιβιζάτος, επικαλούμενος και την απόφαση περί μη έκδοσής του Αρείου Πάγου επισήμανε ότι δεν αποδείχθηκε ότι μετείχαν στο πραξικόπημα.

"Αν πράγματι υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής του στο πραξικόπημα, τόνισε, τότε δεν θα ήταν επιτρεπτό να δώσουμε άσυλο σε ένα εγκληματία, αλλά εδώ τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν και προσέθεσε ότι όταν ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν και το ξέρουμε όλοι τους αποκαλεί καθημερινά "τρομοκράτες, προδότες και δολοφόνους" τί άλλο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί για πολιτικούς λόγους φοβούνται να πάνε πίσω";

Ακόμη, ο κ. Αλιβιζάτος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: "Περιμένουμε να αισθανθούμε περήφανοι ως Έλληνες νομικοί και να πούμε ότι έχουμε δικαστές στην Αθήνα".
Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού επισήμαναν ότι από το ελικόπτερο είχε αφαιρεθεί η συσκευή που εκπέμπει πληροφορίες υψομέτρων, καθώς δεν μπορούσαν απόρρητο στρατιωτικό υλικό να παραδοθεί στην Ελλάδα.

Ακόμη, ως προς το ότι το ελικόπτερο δεν ήταν για μεταφορά τραυματιών αλλά μεταφορών γενικών χρήσεων, απαντήθηκε από τους συνηγόρους του ότι υπάρχουν βίντεο τα οποία αποδεικνύουν ότι μετέφερε ασθενείς.

Για το δημόσιο παρέστησαν ως νομικοί εκπρόσωποι οι Δημήτρης Μακαρονίδης, Παντελής Παπαδάκης και Αναστασια Σκουντή, ενώ την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό υποστήριξαν, πλην του Νίκου Αλιβιζάτου, και οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Βασίλης Παπαδόπουλος, Ελένη Κουτσουράκη και Παναγιώτης Νικολόπουλος.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news